Σαν σήμερα το 1904 σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς - OlaDeka

Σαν σήμερα το 1904 σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς

Σαν σήμερα πρίν από 118 χρόνια στις 13 Οκτωβρίου του 1904 σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ο οποίος τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του ιδίου έτους και αφού κατάρτησε σώμα 35 ανδρών πήγε και ανέλαβε την υπεράσπιση της Μακεδονίας από την δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων παρά την καταδίωξή του από τις Τουρκικές αρχές..

Από Τουρκικό απόσπασμα αποτελούμενο από 150 άνδρες πολιορκήθηκε στο χωριό Στάτιστα Καστοριάς στο σπίτι όπου είχαν σαν ορμητήριο ύστερα από προδοσία της Βουλγαρικής συμμορίας του Μήτρο Βλάχου και πληγώθηκε θανάσιμα και μετά μισή ώρα πέθανε. Οι σύντροφοί του έκοψαν το κεφάλι και το έθαψαν στο χωριό Πισοδέρι κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής μπροστά στην ωραία πύλη.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ – Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Στην φωτογραφία μέλη του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς σε μία παλαιότερη αναπαράσταση του θανάτου του στο υπόγειο της οικίας στο χωριό Στάτιστα( σημερινή ονομασία Μελάς ) από όπου προσπάθησε να διαφύγει μαζί με τους συντρόφους του και τον βρήκε ο θάνατος.

Απόγονοι Μακεδονομάχων Νομού Καστοριάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria