Ουκρανία: Καμικάζι drone σφυροκοπούν το Κίεβο - Επιθέσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας - OlaDeka

Ουκρανία: Καμικάζι drone σφυροκοπούν το Κίεβο – Επιθέσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας

Τις πρώτες βοήθειες προσφέρουν διασώστες σε μια γυναίκα που φέρεται να έχει τραυματιστείAP Photo/Efrem Lukatsky

Μια εβδομάδα μετά τα εκτεταμένα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο, η ουκρανική πρωτεύουσα συγκλονίζεται και πάλι από το πρωί της Δευτέρας από πολλές επιθέσεις από καμικάζι drone, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγματα σημειώθηκαν και στη Ζαπορίζια, το Χάρκοβο, το Ντνιπροπετρόφσκ ενώ αναφορές υπάρχουν για επίθεση και στην Οδησσό, όπου έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή. 

Ο δήμαρχος της πόληςΒιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια καθώς τα drone έχουν πέσει πάνω σε πολυκατοικίες και κοντά στον κρατικό σιδηρόδρομο της πόλης.

Για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στην πρωτεύουσα, όπου εκτυλίσσονται σκηνές πανικού.

Με αφορμή της νέες επιθέσεις, η Ουκρανία ζητά από τη Δύση περισσότερα συστήματα αεροάμυνας καθώς φαίνεται πως δεν μπορούν να καταρρίψουν τα όπλα αυτά.

Το Κίεβο και πολλοί από τους δυτικούς του συμμάχους έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί drones ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και στην Οδησσό αλλά και τη Ζαπορίζια.

Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας: Καταρρίψαμε 15 drone καμικάζι

Τρεις ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και 15 drone καμικάζι αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας πως καταρρίφθηκαν από το πρωί στη χώρα.

Αναστασία Κιτσικώστα

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση του σταθμού της Ζαπορίζια

Ξανά χωρίς ρεύμα είναι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά από βομβαρδισμό.

Η Energoatom, η ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, αναφέρει στο Telegram:

«Ρώσοι τρομοκράτες πυροβόλησαν για άλλη μια φορά σε υποσταθμούς υποδομής ζωτικής σημασίας στην περιοχή υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα στις 03:59 να αποσυνδεθεί η τελευταία γραμμή επικοινωνίας. Απενεργοποιήθηκε ο εφεδρικός μετασχηματιστής και τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες ντίζελ.

Καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση του σταθμού το συντομότερο δυνατό, την απόσυρση όλου του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από το έδαφος του εργοστασίου και την πόλη Energodar και την επιστροφή του σταθμού στο πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας για την ασφάλεια όλου του κόσμου»

Μια νεκρή και δύο τραυματίες στο Χάρκοβο από βομβαρδισμούς

Ο κυβερνήτης του Χάρκοβου, ανακοίνωσε πως ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από επιθέσεις στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες.

Όπως αναφέρει αναλυτικά στο Telegram:

«Από τους βομβαρδισμούς ξέσπασαν πυρκαγιές σε μη οικιστικά κτήρια. Μια 45χρονη γυναίκα πέθανε δυστυχώς στην περιοχή Χάρκοβο ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του Λουκιάντσι. Μια 47χρονη και ένας 69χρονος νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Στο Ιζιούμ δύο άτομα – ένας 54χρονος άνδρας και ο 16χρονος γιος του – απευθύνθηκαν στους γιατρούς καθώς έχουν τραύματα από προηγούμενα χτυπήματα.

Η αποναρκοθέτηση συνεχίζεται στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης εξουδετέρωσε 630 εκρηκτικά αντικείμενα. Οι μάχες με τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζονται στη γραμμή επαφής».

«Οι Ρώσοι προετοιμάζουν την άμυνά τους στο Λουχάνσκ με όπλα και χαρακώματα»

Ο Σεργκέι Χαιντάι, ο αναγνωρισμένος από το Κίεβο και τη Δύση κυβερνήτης του Λουχάνσκ αναφέρει στο Telegram πως «οι Ρώσοι εξαφανίζουν τους απελευθερωμένους οικισμούς από προσώπου γης με άρματα μάχης, πυροβολικό και αντιαεροπορικά πυρά».

Είπε επίσης ότι «οι κατακτητές σκάβουν χαρακώματα σε όλη την περιοχή του Λουχάνσκ και προετοιμάζονται για μια μακρά άμυνα».

Το Λουχάνσκ είναι μια από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα, ωστόσο δεν ελέγχει όλα τα εδάφη της περιοχής.09:35

Αναστασία Κιτσικώστα

Η Όλγα Ρουντένκο, Oυκρανή δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Kyiv Independent, έγραψε στο Twitter σχετικά με την κατάσταση στο Κίεβο:

«Αγαπητοί στον ελεύθερο κόσμο, πώς ξεκινάτε τη Δευτέρα σας; Με καφέ; Γυμναστική; Γράφετε τους στόχους σας για την εβδομάδα; Εμείς στο Κίεβο ξεκινάμε την εβδομάδα μας μέσα σε καταφύγια, τρέμοντας από τις δυνατές εκρήξεις καθώς η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη με drone καμικάζι».

«Χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές της πόλης»

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου κάνει λόγο για «χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές της πόλης», αναφέρει το ρωσικό Ria Novosti.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, από χτες το βράδυ έχει σημάνει συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, σε περιοχές της Οδησσού, του Μικολάεβ, της Πολτάβα και του Τσερκάσι.09:26

Αναστασία Κιτσικώστα

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανήρτησε φωτογραφία από τα απομεινάρια ενός από τα drone καμικάζι

Τουλάχιστον 9 drone καμικάζι έχουν πέσει στο Κίεβο

Ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Μποφέι της Guardian ανέφερε πως τουλάχιστον εννέα drone έπεσαν στο Κίεβο προκαλώντας έκρηξη αφού Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν να το καταρρίψουν, με ολόκληρη την πρωτεύουσα να παραμένει σε συναγερμό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria