Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς - OlaDeka

Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στην Τοπική Κοινότητα Μελά Καστοριάς, οι εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας  του Μακεδονικού Αγώνα, οι οποίες διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 118 χρόνια από τότε που ο πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Σιάτιστα, στον  σημερινό Μελά Καστοριάς.

Οι τοπικοί φορείς και αρχές του τόπου, μακεδονικά σωματεία της περιοχής και της Θεσσαλονίκης απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά, στον πρωτομάρτυρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ημέρα που το 1904 ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα.

Τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, λόγω εργασιών που εκτελούνται στον Ι.Ν. Ταξιάρχη Μητροπόλεως. Ακολούθησε, ιερό μνημόσυνο και επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλίνικο, στο μνημείο του Παύλου Μελά.

Την Κυριακή 16 Οκτώβρη, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Τοπική Κοινότητα Μελά. Παρουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη, του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Καλλιόπης Τσιάγγου-Κυριακίδου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Μάνου, του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, αλλά και όλων των  τοπικών αρχών, φορέων, μακεδονικών σωματείων και συλλόγων τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, προεξάρχοντας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς.

Έπειτα, στην προτομή του Παύλου Μελά, έγινε  επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από την συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς», Σόνια Ευθυμιάδου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών, μακεδονικών σωματείων και μαθητών, ενώ απόγονοι Μακεδονομάχοι βρισκόταν παρατεταγμένοι πλάι της προτομής του ήρωα, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Την εκδήλωση πλαισίωσε, τμήμα της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος Δόικος», όπου ρίγη συγκίνησης προκάλεσε με την ερμηνεία της στο σόλο, η Σοφία Νοβαρτσίδου, τιμώντας  το παλικάρι της Μακεδονίας Παύλο Μελά.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στο  σπίτι όπου στις 13 Οκτώβρη 1904 εφονεύθη ο Παύλος Μελάς και στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, καθώς και στο κενοτάφιο, όπου αρχικώς ετάφη μυστικά ο ήρωας.

Σαν Π.Ε. Καστοριάς ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον  Κωνσταντίνο Καρανικολόπουλο, Πρόεδρο των ΚΤΕΛ Καστοριάς, που  για άλλη μια χρονιά διέθεσε δωρεάν λεωφορείο για την μεταφορά των Μακεδονομάχων, των Χορωδών και πολιτών, προσδίδοντας στην εορτή την επισημότητα και λαμπρότητα που της αξίζει.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria