Νέο ωράριο καταστημάτων: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη – Ανησυχία των εμποροϋπαλλήλων για θέσεις εργασίας και μισθούς - OlaDeka

Νέο ωράριο καταστημάτων: Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη – Ανησυχία των εμποροϋπαλλήλων για θέσεις εργασίας και μισθούς

Νέο ωράριο καταστημάτων: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εμποροϋπάλληλοι για το μειωμένο ωράριο των καταστημάτων.

Νέο ωράριο καταστημάτων: Πρεμιέρα σήμερα 11 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για το νέο μειωμένο ωράριο (κατά δύο ώρες) των καταστημάτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα στο τέλος της εβδομάδας και την ανταπόκριση των καταστηματαρχών.

Προς το παρόν, η συζήτηση για την εφαρμογή του στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχει διακοπεί, αφού δεν αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως παρά τις διαβεβαιώσεις του Εμπορικού Συλλόγου, πως η περικοπή του ωραρίου δεν θα μεταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το μέτρο δεν ισχύει για σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Δεν θα δεχτούμε μείωση ωραρίου εργασίας, μισθού, απολύσεις ή οποιαδήποτε άλλη βλαπτική μεταβολή στη σύμβαση εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί τους εργοδότες να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων», διαμηνύουν οι εμποροϋπάλληλοι.

Πρόεδρος ΕΣΘ: Δεν θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σύλλογος, επεσήμανε ότι το μέτρο αποτελεί προσπάθεια να βοηθηθούν τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και να μη δούμε εικόνες εξαθλίωσης στην αγορά, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

«Πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη η συμμετοχή. Δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό αλλά ο κόσμος θα καταλάβει τι τον συμφέρει και τι πρέπει να κάνει. Μετατοπίζουμε τις καταναλωτικές συνήθειες του καταναλωτή κατά δύο ώρες πίσω. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε το όλο σύστημα. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να βοηθήσουμε τα μαγαζιά. Δεν έχουμε το αλάθητο του Πάπα. Έχουμε μια πρόταση, μια λύση».

Το ωράριο που προτείνεται είναι μειωμένο κατά έξι ώρες την εβδομάδα και αναμένεται να οδηγήσει σε 15% εξοικονόμηση ενέργειας σε μηνιαία βάση. «Αν αλλάξουν τα πράγματα, την επόμενη μέρα το πρωί θα έχουμε αλλάξει το ωράριο», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού, απάντησε πως οι πολυεθνικές δεν πρόκειται να τηρήσουν το μειωμένο ωράριο.

«Τώρα ανακάλυψαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτοί που το θέτουν στο τραπέζι; Δεν ξέρουν τι επικρατεί στην αγορά; Ο αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει από την πρώτη μέρα που άνοιξαν καταστήματα οι αλυσίδες στην Ελλάδα».

Ενώ ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ιωάννου, υπογράμμισε πως δεν θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας.

Όπως επεσήμανε: «Κατόπιν σκέψης το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε κάτι που πολλοί έχουν ζητήσει. Δηλαδή να μειώσουμε το ωράριο στα καταστήματα. Μέλη μας τα οποία καταλαβαίνουμε ότι η δουλειά τους δεν βγαίνει μετά τις 19.00. Και δεν μιλάμε μόνο για τις κεντρικές αγορές, αλλά και για περιφερειακές».

Και πρόσθεσε: «Προτείναμε αυτή τη μείωση των έξι ωρών που δεν επηρεάζει τις θέσεις εργασίας. Αντιθέτως βοηθάει τον εργαζόμενο να έχει λίγο παραπάνω χρόνο να ξεκουραστεί. Και βοηθά και τα καταστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας».

Ανησυχία εμποροϋπαλλήλων

Οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο μπορεί να είναι σύμφωνοι με την συγκεκριμένη πρόταση καθώς αντιλαμβάνονται τις οικονομικές και ενεργειακές συνθήκες, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα καταστήματα αλλά όπως υποστηρίζουν, δεν θα επιτρέψουν να πληρώσουν για μια ακόμη φορά τις συνέπειες.

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπελόπουλος επισήμανε ότι «δεν θα δεχτούμε μείωση ωραρίου εργασίας, μισθού, απολύσεις ή οποιαδήποτε άλλη βλαπτική μεταβολή στη σύμβαση εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί τους εργοδότες να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Δεν θα πειραχτεί ούτε ένα δικαίωμα των εργαζομένων που βιώνουν την ακρίβεια χωρίς κανέναν περιορισμό, καμία αλλαγή στη σύμβαση εργασίας τους».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπελόπουλος δεν ερωτήθηκαν οι εμποροϋπάλληλοι ποια είναι η γνώμη τους και η δική τους πρόταση καθώς, όταν γίνονται προτάσεις από έναν εμπορικό σύλλογο, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους όσους αφορούν, όπως μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους.

«Για εμάς ήταν χρόνιο αίτημα το μειωμένο και σταθερό ωράριο εργασίας (όχι σπαστό) αλλά δεν εισακουστήκαμε και τώρα, έρχεται ο Εμπορικός Σύλλογος να κάνει την ίδια πρόταση λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα. Αναμενόμενο είναι να ανησυχούν οι εργαζόμενοι για μειώσεις και απολύσεις ενόψει του χειμώνα», σημείωσε.

Να μην υποστούν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης ζητούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι όπως συνέβη με την οικονομική και υγειονομική, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι είναι συνεχώς το εύκολο θύμα για τους εργοδότες και την εκάστοτε κυβέρνηση ενώ ο μισθός τους είναι «παγωμένος» τα τελευταία 10-12 χρόνια και τα έξοδα των νοικοκυριών τους δυσβάσταχτα.

«Όταν ξέσπασε η κρίση, την πλήρωσαν οι εμποροϋπάλληλοι με απολύσεις, μειώσεις μισθών και με αλλαγές στις συμβάσεις τους. Μετά εμφανίστηκε η πανδημία με την αναστολή εργαζομένων και την πενιχρή κρατική στήριξη και τώρα η ακρίβεια με την ενεργειακή κρίση. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει πως θα επιβιώσουμε εν μέσω ακρίβειας, αν οι εργοδότες με το πρόσχημα της ενέργειας προχωρούν σε ενέργειες ενάντια των εργαζομένων. Αντί να συζητούν για κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα των μικρών καταστημάτων, στοχεύουν σε άλλες προτάσεις. Ας δουν, λοιπόν, τον πραγματικό ένοχο αυτής της κατάστασης που δεν είναι άλλος από την εκάστοτε κυβέρνηση και να μην ξεσπάσουν στους εργαζόμενους, οι οποίοι μόνιμα βάζουν πλάτες σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο κ. Μπελόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο προτεινόμενο ωράριο για τη Θεσσαλονίκη είναι το εξής:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

Τρίτη: 10:00 έως 19:00

Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria