Λιζ Τρας τέλος: Σας έλειψε ο Μπόρις Τζόνσον; Σκέφτεται να επανέλθει - OlaDeka

Λιζ Τρας τέλος: Σας έλειψε ο Μπόρις Τζόνσον; Σκέφτεται να επανέλθει

Η νέα κούρσα για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι μεταβατικοί πρωθυπουργοί.

Η Λιζ Τρας άντεξε 45 ολόκληρες ημέρες στην ηλεκτρική καρέκλα της βρετανικής πρωθυπουργίας και τελικά παραιτήθηκε υπό την εσωτερική πίεση που δέχθηκε από το κόμμα των Συντηρητικών. Αιτία, κατά κύριο λόγο η οικονομική πολιτική που προσπάθησε να εφαρμόσει.

Πλέον, οι Βρετανοί θα πρέπει να έχουν ορίσει νέο ή νέα πρωθυπουργό της χώρας μέχρι την την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να προέρχεται από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι.

“Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου”, είπε ο Μπρέιντι σε δημοσιογράφους, σχετικά με την εσωκομματική διαδικασία των Τόρις.

Η διαδικασία εκλογής της Τρας στην ηγεσία από περίπου 170.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος διήρκεσε δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ, που διεκδίκησαν την ηγεσία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές φέτος, εκτιμάται ότι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Τρας. Ο Μάικλ Γκόουβ δεν θα τεθεί υποψήφιος για την ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Times και η Telegraphο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον “σκέφτεται” να λάβει μέρος στη κούρσα για την ηγεσία των Τόρις για να αντικαταστήσει τη διάδοχό του Λιζ Τρας… Η πληροφορία για πιθανή επανενεργοποίηση του Τζόνσον βρήκε άμεση αντίδραση από τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι χαρακτήρισαν τους Συντηρητικούς ως “άσχετους”.

“Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί ντροπιασμένος μετά από αμέτρητα ψέματα, σκάνδαλα και αποτυχίες. Έχασε κάθε εμπιστοσύνη από το κοινό και βύθισε το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολιτική κρίση. Δεν πρέπει να του επιτραπεί ποτέ ξανά να εμφανιστεί στην Ντάουνινγκ Στριτ”, ανακοίνωσαν οι Φιλελεύθεροι. Για την ώρα οι Τόρις δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για ενδεχόμενη συμμετοχή του Τζόνσον στη διαδοχή για μεταβατικός πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο Steven Swinford έγραψε στο Twitter πως το πιο πιθανό είναι ο πρώην πρωθυπουργός που συνδέθηκε με το Brexit να κατέβει στη διεκδίκηση επικαλούμενος λόγους “εθνικού συμφέροντος”.

Σύμφωνα με τους βρετανούς πολιτικούς συντάκτες, οι υποψήφιοι για τη διαδοχή θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Δήλωνε “μαχήτρια” πριν παραιτηθεί

Η Τρας δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

“Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος”, ανέφερε η ίδια.

“Σήμερα το πρωί συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθεί εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας”.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραμονή της στην εξουσία για μόλις 45 ημέρες.

Νωρίτερα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος είχαν συγκεντρωθεί στην Downing Street, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών της, την καλούσε να παραιτηθεί.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria