Λειτουργικός καφές: H νέα τάση της προσθήκης βιταμινών αναγάγει τον καφέ σε superfood - OlaDeka

Λειτουργικός καφές: H νέα τάση της προσθήκης βιταμινών αναγάγει τον καφέ σε superfood

H πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών μέσα από τον πρωινό καφέ, αποτελεί τη νέα τάση στην βιομηχανία καφέ.

Ο καφές αποτελεί έναν “εθισμό” που ενώνει ανθρώπους και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιο πληθυσμού.

Μια νεότερη, αλλά εξίσου δυνατή με τον καφέ, καταναλωτική τάση αποτελεί η αγορά τροφίμων που συμβάλλουν στο ευ ζην, την υγεία και την ευεξία. Αυτό συνεπάγεται την “επένδυση” σε προϊόντα που είναι ενισχυμένα με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Δηλαδή Λειτουργικά Τρόφιμα. Τα λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να περιγραφούν ως επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί και ενισχυθεί, παρέχοντας οφέλη για την υγεία καθώς και μείωση του κινδύνου ασθένειας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός των λειτουργικών τροφίμων, αλλά χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η ικανότητά τους να προλαμβάνουν τις ασθένειες παράλληλα με τα θρεπτικά και προαγωγικά οφέλη τους. 

Θα μπορούσε, λοιπόν και η βιομηχανία καφέ να ανταπεξέλθει στις καταναλωτικές προσδοκίες, ενισχύοντας τη θρεπτική αξία του καφέ και φορώντας του άλλο ένα… “φωτοστέφανο υγείας”;

Η απάντηση σε αυτό είναι ναι, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές εταιρείες αφοσιωμένες στο να κάνουν τον καφέ πιο “λειτουργικό” και μάλιστα ήδη αυτού του είδους ο καφές πρόλαβε και έγινε mainstream… Ο λειτουργικός καφές είναι ο καφές που παρασκευάζεται με την ανάμειξη του καφέ με θρεπτικά συστατικά, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν περισσότερα από σκέτη καφεΐνη. Η παγκόσμια αγορά λειτουργικού καφέ προβλέπεται να καταγράψει CAGR 5,91% κατά την περίοδο 2022-2027 σύμφωνα με το mordorintelligence.com.

O νέος ενισχυμένος mainstream καφές μπορεί να έχει προσθήκη βιταμινών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών με ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη, (όπως κουρκουμάς, κάρδαμο, τζίντζερ, κανέλα) και μετάλλων ( όπως ασβέστιο, μαγγάνιο και σίδηρο) ενώ κυκλοφορούν πλέον και καφέδες που έχουν εγχυθεί με κανναβινοειδή (CBD) οι οποίοι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους καταναλωτές. Το CBD χρησιμοποιείται για πολλούς λόγους υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού του πόνου, της ανακούφισης από το άγχος και της προώθησης μιας αίσθησης γενικής ευεξίας.

Οι καφέδες με μανιτάρια είναι μια άλλη ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία που υπόσχεται γνωστική βελτίωση, μείωση του στρες και του άγχους, αύξηση της ενέργειας και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η αγορά του λειτουργικού καφέ έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει και προϊόντα με ισχυρισμούς απώλειας βάρους. 

Brands λειτουργικού Καφέ

Η Capsoil Food Tech, από την Prodalim, έχει δημιουργήσει κάψουλες καφέ με λειτουργικά συστατικά με βάση το λάδι. Αυτό σημαίνει κάψουλες με βιταμίνη K, A, D και Ε, αλλά και άλλα συστατικά, όπως ωμέγα-3 και CBD, σε μια καινοτομία που κάνει αυτά τα συστατικά αναμείξιμα και υδατοδιαλυτά, χωρίς πρόσθετα χημικά.

Σε μια παρόμοια εξέλιξη του καφέ έχει προχωρήσει και η αμερικανική εταιρεία, Nutrient Foods, η οποία δημιούργησε το δικό της λειτουργικό καφέ, τον Vitamin Coffee. O Vitamin Coffee χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου φυσικό, 100% Κολομβιανό καφέ Arabica και κάθε φακελάκι περιέχει τη μισή ημερήσια συνιστώμενη μερίδα 13 απαραίτητων βιταμινών. Δύο φλιτζάνια την ημέρα παρέχουν όλες τις βιταμίνες χρειάζεται κανείς, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής. Με την επισήμανση «καφές πέρα ​​από την καφεΐνη», το Vitamin Coffee μπορεί να σερβιριστεί είτε ζεστό είτε κρύο, αναφέρει το Tea and Coffee Net.

Επίσης η Laird Superfood παρασκευάζει όλα τα είδη καφέ τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D  από εκχυλίσματα μανιταριών, κάρδαμο, βατόμουρο και βότανα και προωθεί το moto “Αξίζετε περισσότερα από τον καφέ σας. Ο λειτουργικός καφές ανεβάζει το πρωινό σας φλιτζάνι μέσω ισχυρών υπερτροφών και υγιεινών συστατικών”.

Η Infinit Nutrition κυκλοφόρησε τον λειτουργικό καφέ απόδοσης ψυχρής παρασκευής, ο οποίος είναι ένα αποκλειστικό μείγμα που παρασκευάζεται αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες, γλυκαίνεται ελαφρά με μια νότα φυσικής κρέμας και είναι γεμάτο με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος υψηλής ποιότητας.

Φυσικά, μία κούπα καφέ δεν θα μπορέσει ποτέ να υποκαταστήσει το πλήθος των βιταμινών που υπάρχουν σε μια πλήρως ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, η πρωινή μας ρουτίνα γίνεται με αυτόν τον τρόπο ολοένα και καλύτερη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria