Κωδικός «κάρτα Vodafone» - Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών στην Κρυσταλλοπηγή - OlaDeka

Κωδικός «κάρτα Vodafone» – Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών στην Κρυσταλλοπηγή

Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των αστυνομικών αποκαλύπτουν πώς δρούσε το κύκλωμα για περίπου 2 χρόνια στην Κρυσταλλοπηγή

«Να πας εκεί αυτός πουλάει κάρτες, εσύ θα πεις ε, θέλω μια κάρτα α βονταφον (Vodafone) θα πεις … Και τον παίρνω εγώ τώρα τηλέφωνο να σε περιμένει… Ένα παιδί έτσι χωρίς μαλλιά, ε, θέλω μια κάρτα βονταφον (Vodafone) πες ε, ανανέωση… Και θα σε, και θα σε καθοδηγήσει αυτός…». Όλα αυτά στο κύκλωμα των αστυνομικών στην Κρυσταλλοπηγή

Και είναι αυτά τα «κωδικοποιημένα» λόγια, με τα οποία οδηγός ταξί και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διευκόλυνε αλλοδαπούς, να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, δίνει οδηγίες σε Αλβανό πολίτη που ενδιαφέρεται για ψευδή βεβαίωση στο διαβατήριό του. «…θέλω, ίσα – ίσα δεν θέλω να βάλω σφραγίδα, να φύγω τέτοια, κατάλαβες;», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας άλλος υποψήφιος πελάτης που έχει επικοινωνήσει με μέλος του κυκλώματος επιθυμώντας να περάσει από το μεθοριακό σταθμό χωρίς έλεγχο.

Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες των συλληφθέντων, αποκαλύπτουν το μεθοδικό τρόπο με τον οποίο δρούσαν για περίπου 2 χρόνια, διευκολύνοντας τουλάχιστον 1.700 αλλοδαπούς. Ενδείξεις που προέκυψαν από άρση τηλεφωνικού απορρήτου στην οποία είχε προχωρήσει το γραφείο Ασφαλείας του λιμεναρχείου Πάτρας και μια καταγγελία μέσω email στις 10 Μαΐου με στοιχεία των εμπλεκόμενων αστυνομικών, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την εγκληματική οργάνωση.

Οι 7 αστυνομικοί που ήταν ανάμεσα στα 14 μέλη της οργάνωσης, τέθηκαν όλοι τους σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καντίνα – «στρατηγείο» δίπλα από το Συνοριακό Σταθμό

Η καντίνα που διατηρούσε ο 37χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, είχε μετατραπεί σε… «στρατηγείο» της παράνομης δράσης και αποτελούσε το σημείο συνάντησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν σε κοντινή απόσταση από το Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής και ακριβώς δίπλα από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου, κάτι που επέτρεπε να υπάρχει άμεση οπτική επαφή με υποψήφιους «πελάτες», που επιθυμούσαν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα τα μέλη της οργάνωσης, μπορούσαν να δικαιολογούν την παρουσία τους στον χώρο, χωρίς να κινούν υποψίες.

Οδηγοί ταξί – κούριερ παραποιημένων διαβατηρίων

Τέσσερις οδηγούς ταξί, είχαν επιστρατεύει τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, για να μεταφέρουν τα διαβατήρια των «πελατών». Μάλιστα οι δύο από αυτούς, όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν καν νόμιμη επαγγελματική άδεια οδήγησης. Οι οδηγοί ταξί παραλάμβαναν τα διαβατήρια των Αλβανών πολιτών που διέμεναν σε διάφορες περιοχές της ενδοχώρας και επιθυμούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους και τα παρέδιδαν στον εγκέφαλο της οργάνωσης.

Όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της ψευδής βεβαίωσης των εγγράφων, οι οδηγοί ταξί αναλάμβαναν να τα παραδοθούν πίσω στους αλλοδαπούς. Παρά τις συχνές μετακινήσεις, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, δεν κίνησαν ποτέ υποψίες στις αρχές.

Απόρρητες σφραγίδες στις… 04:00 τα ξημερώματα

Οι αστυνομικοί – μέλη του κυκλώματος, συνήθιζαν να προχωρούν στις ψευδείς βεβαιώσεις διαβατηρίων στις 04:00 τα ξημερώματα. Εκείνη την ώρα στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής υπήρχαν συνήθως ελάχιστα άτομα από το προσωπικό και έτσι μπορούσαν να λειτουργούν ανενόχλητοι. Μάλιστα ο ένας από τους επίορκους αστυνομικούς συνήθιζε να έχει το ρόλο του «τσιλιαδόρου», για να ενημερώνει σε περίπτωση που υπήρχαν ύποπτες κινήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία μεταξύ δύο εκ των συλληφθέντων αστυνομικών, που ανησυχούν μη γίνουν αντιληπτοί:

52χρονος Αρχιφύλακας: Κλείσε, κλείσε. … Βλέπε εσύ δεξιά αριστερά μην έρθει κανένας, να μην έρθει κανένας.

53χρονος Αρχιφύλακας: Να φύγω;

52χρονος Αρχιφύλακας: Όχι, βλέπε δεξιά αριστερά σου λέω, να μην έρθει κανένας να μην έρθει κανένας και…).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένας από τους επίορκους αστυνομικούς είχε ειδική τηλεφωνική σύνδεση, την οποία χρησιμοποιούσε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στο Τ.Δ.Ε. Κρυσταλλοπηγής. «Σου στέλνω στο signal ρε γιατί δε το σηκώνεις; …τι δεν κατάλαβες; Το νούμερο αυτό είναι για εκεί, δεν είναι για εδώ» αναφέρει, σε συνωμοτικό ύφος, σε μια επικοινωνία του.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria