Η Ευρώπη «καίγεται» από απεργίες, η ΕΕ πηγαίνει από Σύνοδο σε Σύνοδο - OlaDeka

Η Ευρώπη «καίγεται» από απεργίες, η ΕΕ πηγαίνει από Σύνοδο σε Σύνοδο

Η γηραιά ήπειρος «φλέγεται» από διαδηλώσεις και απεργίες. Η ακρίβεια χτυπά «κόκκινο», οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους και οι ηγέτες της ΕΕ σε ένα ακόμη ταξίδι… αναψυχής

Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, που γονατίζει την οικονομία και στριμώχνει τα νοικοκυριά. Το ενεργειακό χάος και ο πληθωρισμός, που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των καθημερινών αγαθών, έχουν σαν αποτέλεσμα οι λαοί να «φουντώνουν» και να βγαίνουν στο δρόμο, με τις διαμαρτυρίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η απόγνωση και η οργή είναι πλέον εμφανείς. Στη Γαλλία συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση, καθώς μέλη των συνδικάτων, εργαζόμενοι και πολίτες πραγματοποίησαν πορεία σε πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώ η απεργία τριών εβδομάδων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες πετρελαίου συνεχίζει να διαταράσσει σοβαρά τη διανομή καυσίμων.

Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει να «χορεύουν» στο ρυθμό των διαδηλώσεων και των απεργιών, στον απόηχο της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής και των ελλείψεων στα καύσιμα, αλλά και για τους χαμηλούς μισθούς. Από την άλλη μεριά η ηγεσία της Ευρώπης έχει μετατρέψει τις Συνόδους Κορυφής σε ένα… αντάμωμα παλιών συμμαθητών που βρίσκονται συχνά πυκνά στις Βρυξέλλες για να θυμηθούν τα παλιά και να καταλήξουν στο απόλυτο κενό. Δυστυχώς, «δίπλα» τους τα νοικοκυριά ματώνουν να βγάλουν τον μήνα και πριν καλά – καλά μπει ο χειμώνας οι κοινωνίες πατούν το πόδι τους στο πεζοδρόμιο.

Βρετανία

Περίπου 1.000 οδηγοί GXO (logistics) στη Βρετανία θα λάβουν μέρος σε απεργία σε διάστημα πέντε ημερών από το τέλος του μήνα, σε μια διαμάχη για τις αμοιβές, δήλωσε την Τρίτη (18/10) το συνδικάτο Unite, προειδοποιώντας για διακοπή στις παραδόσεις μπύρας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο λιμάνι του Λίβερπουλ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Βρετανίας, πρόκειται να πραγματοποιήσουν απεργίες για δύο ακόμη εβδομάδες για τις αμοιβές και τις θέσεις εργασίας από τις 24 Οκτωβρίου. Η Ένωση Επικοινωνίας και Εργαζομένων, που εκπροσωπεί 115.000 ταχυδρομικούς εργάτες της Royal Mail, έχει απειλήσει με περισσότερες απεργίες μετά από μήνες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων για τις μισθολογικές και λειτουργικές αλλαγές.

Περισσότερα από 300.000 μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου νοσηλευτών της Βρετανίας, άρχισαν να ψηφίζουν για απεργία για να απαιτήσουν αύξηση μισθών. Οι κατώτεροι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα σχεδιάζουν επίσης να ψηφίσουν σχετικά με τις αμοιβές.

Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων έχουν αποχωρήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τις αμοιβές και την ασφάλεια της εργασίας.

Γερμανία

Οι πιλότοι από τη Eurowings της Lufthansa πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία λόγω του ωραρίου εργασίας από τη Δευτέρα, επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας.

Ουγγαρία

Χιλιάδες Ούγγροι μαθητές και γονείς διαδήλωσαν στις 14 Οκτωβρίου στη δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση μέσα σε δύο εβδομάδες για να υποστηρίξουν τους δασκάλους που απολύθηκαν, επειδή συμμετείχαν σε απεργία για υψηλότερους μισθούς, ενώ πολλοί προειδοποιήθηκαν με απόλυση.

Τσεχία

Δεκάδες χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν στην Πράγα στις 28 Σεπτεμβρίου ενάντια στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέλγιο

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους στις Βρυξέλλες στις 21 Σεπτεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και το κόστος ζωής. Μια παρόμοια διαμαρτυρία τον Ιούνιο συγκέντρωσε περίπου 70.000 Βέλγους εργάτες.

Αυστρία

Οι πολίτες στην αυστριακή πόλη Γκρατς, βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή (14/10) διαμαρτυρόμενοι για τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και απαιτώντας αύξηση των μισθών.

Η επιτροπή του KPO στο Γκρατς, του Κομμουνιστικού κόμματος της Αυστρίας, δήλωσε το εξής: «η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί καθώς η ζωή γίνεται αφόρητη για όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Παγκόσμια κρίση καυσίμων

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC για τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, διαπιστώθηκε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους άνθρωποι σε περισσότερες από 90 χώρες διαμαρτυρήθηκαν για την τιμή ή τη διαθεσιμότητα των καυσίμων.

Μάλιστα, το ένα τρίτο αφορούσε σε χώρες που δεν σημείωσαν καθόλου διαμαρτυρίες για τα καύσιμα το 2021. Για παράδειγμα, η Ισπανία δεν είχε καμία διαμαρτυρία το περασμένο έτος, αλλά είδε 335 μεμονωμένες συγκεντρώσεις μόλις τον Μάρτιο του 2022.

Εκτός από την Ανταρκτική, καμία ήπειρος δεν έχει παραμείνει απαλλαγμένη από διαδηλώσεις για τα καύσιμα τους τελευταίους εννέα μήνες. Στην Ινδονησία έχουν γίνει περισσότερες από 600 διαμαρτυρίες για τη βενζίνη μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με μόλις 19 το 2021.

Στην Ιταλία, υπήρχαν πάνω από 200 το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σε σύγκριση με μόλις δύο να έχουν σημειωθεί πέρυσι. Στο Εκουαδόρ δε, υπήρξαν πάνω από 1.000 διαμαρτυρίες για τα καύσιμα μόνο τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύσεις στις οικονομικές κρίσεις, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με… βαρύ κόστος για ορισμένους.

Έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες, περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω διαμαρτυριών για το κόστος των καυσίμων. Η μελέτη περιλαμβάνει άτομα από την Αργεντινή, τον Ισημερινό, τη Γουινέα, την Αϊτή, το Καζακστάν, τον Παναμά, το Περού, τη Νότια Αφρική καθώς και τη Σιέρα Λεόνε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria