Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ - Για να μην ξεπαγιάσουμε το Χειμώνα - OlaDeka

Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ – Για να μην ξεπαγιάσουμε το Χειμώνα

Πολιτική παρέμβαση οργανώνεται στη Δυτική Μακεδονία με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς , γειτονιές και χωριά με βάση το οξυμένο πρόβλημα της θέρμανσης διακινώντας  την ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΑΓΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η Οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χαιρετίζει όλα τα λαϊκά στρώματα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών ενάντια στο δυσβάστακτο κόστος της θέρμανσης.

Εμείς όλοι γνωρίζουμε ότι:

Ο βαρύς χειμώνας στην περιοχής μας γίνεται δυσβάστακτος όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν ή λίγο πάνω ή όταν χιονίζει και κλείνουν δρόμοι …

Επίσης ξέρουμε ότι πίσω από την ακρίβεια στην θέρμανση…

Είναι τα μονοπώλια του πετρελαίου, της εμπορίας των ξύλων, πέλετ που από πέρσι έχουν εκτινάξει τις τιμές , με αποτέλεσμα να φτάνουν σε εμάς πανάκριβα.

Είναι το κράτος που έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο, τους φόρους στα καύσιμα, που έχουν στο πετρέλαιο αυξηθεί συνολικά 1.244% στη δεκαετία.

Την ίδια δεκαετία είδαμε τους νομούς μας να μαραζώνουν, να φεύγουν κατά χιλιάδες οι νέοι-νέες στην μετανάστευση, να ερημώνουν χωριά, να κλείνουν μαγαζιά, να εκτινάσσεται η ανεργία.

Επίσης ξέρουμε ότι πίσω από το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και την ακρίβεια που μαστίζει το λαό..

Είναι τα απίστευτα κέρδη που συσσωρεύουν τα µονοπώλια. Είναι το κυνήγι και ο ανταγωνισµός για τα µεγαλύτερα µερίδια στις αγορές, είναι το άγριο φοροκυνηγητό για τα λαϊκά στρώµατα και οι φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.
Είναι ο καθηλωµένος κατώτατος µισθός, η άρνηση κυβέρνησης και εργοδοσίας για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας.
Είναι το κρατικό χρήµα που δίνεται, για τη σχεδόν δωρεάν  στήριξη των «επενδύσεων» των επιχειρηµατικών οµίλων, τα πακέτα του Ταµείου Ανάκαµψης της ΕΕ, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που δεν δίνει ευρώ για τις λαϊκές ανάγκες.
Είναι η νέα οικονοµική κρίση που απειλεί εργατικά – λαϊκά δικαιώµατα και φέρνει νέα αστάθεια στην ζωή των εργαζοµένων.

Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά, την υλοποίησαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις με ονοματεπώνυμο: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ με άλλους πρόθυμους εταίρους. Την ανέχτηκαν δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια ή και την στήριξαν.

Για την περιοχή μας εκφράστηκε με το όχημα της απολιγνιτοποίησης δηλαδή με την πράσινη ανάπτυξη και την απελευθερωμένη αγορά της ενέργειας. Ολοι τους είτε στήριξαν ομόθυμα αυτές τις πολιτικές, είτε γκρίνιαξαν για το πόσο ομαλή ή βίαιη ήταν η απολιγνιτοποίηση. Ακόμη στην περιοχή μας  κατέρρευσε το αφήγημα της δήθεν «δίκαιης πράσινης μετάβασης» , που  θα έσωζε το περιβάλλον και θα δημιουργούσε «ευκαιρίες» για την περιοχή.  Τελικά όλα αυτά έγιναν  ευκαιρίες μόνο για το κεφάλαιο και έφεραν  φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, μαζί και οι δυνάμεις τους στην τοπική διοίκηση, συμφώνησαν, στήριξαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική. Σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Το ΚΚΕ διαχρονικά στήριξε  και θα στηρίζει όλους τους δίκαιους αγώνες του λαού. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις  ώστε να συνεχίσουν και να κλιμακωθούν οι αγώνες, να γίνουν ακόμη πιο μαζικές οι κινητοποιήσεις. Να μην αποτελέσουν βαλβίδα εκτόνωσης για την κυβέρνηση ή να εξιλεωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να μην περιοριστούν σε μια απλή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Καμία αναμονή! Καμιά ανοχή!

Ο λαός μπορεί να βάλει την σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Διεκδικούμε:

Να μην υπάρχει καμιά διακοπή ρεύματος, ιδιαίτερα μέσα στο βαρύ χειμώνα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Γενναία αύξηση του ποσού  επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες της Δυτικής Μακεδονίας για όλες τις μορφές.  

Να παρθούν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία και να μην αυξηθεί η   τηλεθέρμανση. Να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Φλώρινας και άλλους οικισμούς.

Να χορηγηθούν οι αναγκαίες ποσότητες για δωρεάν καυσόξυλα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Να παρθούν μέτρα από την τοπική διοίκηση σε συντονισμό με την αποκεντρωμένη και τα δασαρχεία για έκτακτη και άμεση ξύλευση από τα δάση, για όλους τους οικισμούς και τα χωριά στην Δυτική Μακεδονία, που υπάγονται σε αυτή τη διαδικασία, με αυξημένες και επαρκείς ποσότητες.

Να υπάρχει αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε κανένας μαθητής να μην ξεπαγιάζει στο σχολείο του. Αντίστοιχα να μην υπάρχουν προβλήματα στις δομές της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υγείας κλπ).

Για συνολικότερη απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια απαιτούνται τα εξής:

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου ενέργειας και του ΦΠΑ για την τιμή του ρεύματος.

Η κατάργηση ειδικών φόρων κατανάλωσης και του  ΦΠΑ, σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια 

Η άμεση αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας  όπως του λιγνίτη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τµήµατα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.

Μαζί με την πάλη ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια,  χρειάζεται να δυναμώσει και η πάλη και ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει το λειψό μας εισόδημα. Ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και μαγαζιών που προγραμματίζονται. Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή ΣΣΕ και για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. 

Είναι σε εξέλιξη οι αγώνες των βιοπαλαιστών  αγροτών για μείωση του κόστους παράγωγης . Για αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν απλόχερα στους εφοπλιστές , για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και στα εφόδια. Για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίσουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στην λαϊκή κατανάλωση. 

Για όλα αυτά συμμετέχουμε μαζικά και στις επόμενες κινητοποιήσεις και στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Καλούμε όλο τον λαό να δράσουμε μαζί για να γίνει ένα μεγάλο βήμα, με νέους μαζικούς αγώνες, για την υπεράσπιση της ζωής, του βιοτικού επίπεδου, για να μην ξεπαγιάσει κανείς μέσα στο χειμώνα.

Για να γράψουμε το δικό μας ‘σενάριο΄ να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να ανατείλει η ελπίδα και η προοπτική για το λαό.

Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria