Ευρωπαϊκή Ένωση: Το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο - OlaDeka

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο

Απαντήσεις έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του εκπροσώπου της σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη

Ανακοίνωσε εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, στην οποία καθίσταται σαφές ότι «το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», με την Ένωση να καλεί σε αποφυγή ενεργειών που «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναλυτικά, η δήλωση του Εκπροσώπου σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ε.Ε.

Υπουργείο Εξωτερικών για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή – Θα τα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα»

Θέση για τη συμφωνία ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Λιβύης και της Τουρκίας πήρε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και μέσω ανακοίνωσης τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και την Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων αναφέρει:

Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.

Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Τσούνη

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη θα έχει ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Προειδοποίηση Βαληνάκη: Η Λιβύη ετοιμάζεται να παραχωρήσει στην Τουρκία τη δική της ΑΟΖ για έρευνες

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εκχώρησης της ΑΟΖ από τη Λιβύη στην Τουρκία για για έρευνες υδρογονανθράκων.

Το μήνυμα του κ. Βαληνάκη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter αναφέρει: «Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η Λιβύη ετοιμάζεται να ”εκχωρήσει” την ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται… Σημειώνεται ότι τελευταία ο Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!».

Η άποψη αυτή του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών έρχεται λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απόλυτη αποτυχία του δόγματος του ‘πιστού και προβλέψιμου συμμάχου’»

Στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για την εκμετάλλευση από την Άγκυρα της λιβυκής ΑΟΖ.

Η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα, στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019, αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας», αναφέρει η Κουμουνδούρου, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφού ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία».

«Μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση»

Και προσθέτει: «Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της στα 6 νμ και όχι η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της».

«Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανακοινώνει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση ενός παράνομου μνημονίου».

Και καταλήγει: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση, που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του ‘πιστού και προβλέψιμου συμμάχου’, που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του, χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria