Ερντογάν Πούτιν: Συνομιλίες στην Αστάνα – «Η Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη», η πρόταση του Ρώσου προέδρου - OlaDeka

Ερντογάν Πούτιν: Συνομιλίες στην Αστάνα – «Η Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη», η πρόταση του Ρώσου προέδρου

Ερντογάν Πούτιν: Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι εντατικές προσπάθειες της Τουρκίας με τον ΟΗΕ και τις δυο πλευρές της σύγκρουσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλου του κόσμου.

Ερντογάν Πούτιν: «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε παρά τις δυσκολίες στο πεδίο και να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της έκτης Συνόδου κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) που ξεκίνησε στην Αστάνα, του Καζακστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι εντατικές προσπάθειες της Τουρκίας με τον ΟΗΕ και τις δυο πλευρές της σύγκρουσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλου του κόσμου.

Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών της Κωνσταντινούπολης, που επιτεύχθηκε αυτόν τον Ιούλιο, καθώς η ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι και τα δύο “απτά επιτεύγματα” προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνομιλίες με Πούτιν

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, στη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Πούτιν έθεσε το θέμα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Mεταφέραμε στην Τουρκία την πρόθεσή μας να γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη. Αυτό, σημείωσε, αναβαθμίζει πολυεπίπεδα την Τουρκία.

«Η Τουρκία αποδείχθηκε ότι ήταν η πιο αξιόπιστη οδός προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη» σχολίασε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, τον οποίο η Ρωσία προτείνει να δημιουργήσει, θα μπορούσε επίσης να γίνει πλατφόρμα για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, εκτιμά ο Ρώσος πρόεδρος.

«Θα ήταν μια πλατφόρμα όπου θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τις τιμές σε κανονικό επίπεδο αγοράς χωρίς πολιτικές προεκτάσεις», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκθείασε επίσης τα ρωσοτουρκικά κοινά έργα. Όπως είπε, «ο Turkish Stream λειτουργεί με επιτυχία, παρόλο που προσπάθησαν να τον ανατινάξουν, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία προχωρούν πλήρως, σύμφωνα με τα αιτήματα, οι εργασίες στον (πυρηνικό σταθμό) του Ακουγιού προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι δυνατή η εκπλήρωση των συμφωνιών και η έναρξη της επόμενης μονάδας ισχύος μέχρι την 100η επέτειο της Τουρκίας».

«Σχεδιάζεται η παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό το Μάιο του 2023» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον τούρκο ομόλογό του.

Η Τουρκία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα εργαστούν για την παράδοση ρωσικών γεωργικών προϊόντων σε χώρες που έχουν ανάγκη ανέφερε από πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria