Εξοικονομώ: Σκοντάφτει σε καθυστερήσεις πληρωμών και αυξήσεις τιμών - OlaDeka

Εξοικονομώ: Σκοντάφτει σε καθυστερήσεις πληρωμών και αυξήσεις τιμών

Από τη μία πλευρά καταγράφονται θετικές εξελίξεις, όπως η αποκλιμάκωση των τιμών ορισμένων πρώτων υλών και υλικών και η μεγάλη τόνωση που προσφέρει στην οικοδομή ο διαχρονικά δυνατός τουριστικός κλάδος. Από την άλλη πλευρά, οι καθυστερημένες πληρωμές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ανησυχούν τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της έκθεσης «Οικοδομή 2022», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14 – 16 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo βρέθηκε, επίσης, η ενεργειακή κρίση και πώς μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο στους οικιακούς καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.

Άνθρωποι του κατασκευαστικού κλάδου μίλησαν στο powergame.gr για το πως βλέπουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Στα θετικά τόνισαν ότι είναι σημαντικό το γεγονός πώς άλλαξε η  αρχική φιλοσοφία υποβολής των αιτήσεων του «όποιος προλάβει», καθώς έμεναν εκτός προγράμματος ιδιοκτήτες που πληρούσαν τα κριτήρια.

Από την άλλη, η αγορά διαπιστώνει και «αγκάθια». Όπως ότι η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων για ανακαινίσεις «τρενάρει» τις παρεμβάσεις, αναμένοντας τον εκάστοτε κύκλο «Εξοικονομώ», o oποίος σε ορισμένες περιπτώσεις βγαίνει αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό δημιουργώντας έτσι αδράνεια σε μια μερίδα της αγοράς.

Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών διαπιστώνουν στην πορεία ότι χρειάζεται να υλοποιήσουν παραπάνω παρεμβάσεις από ό,τι περιλάμβανε ο αρχικός τους σχεδιασμός, προκειμένου να «πιάσουν» υψηλή ενεργειακή κλάση, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται οι απαιτούμενες δαπάνες και εν τέλη αποφασίζουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις (ακόμη και 10 μήνες) στην πληρωμή των κατασκευαστών – προμηθευτών για τις προμήθειες-εργασίες που πραγματοποιούν. Ο Οικονομικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ), κ. Νίκος Πρεβελιανάκης, επισήμανε στο powergame.gr ότι ο ΣΕΚΑ αριθμεί περίπου 200 μέλη αυτή τη στιγμή και ότι αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου του αλουμινίου, έχουν αναφέρει μεγάλες καθυστερήσεις εξόφλησης.

Αυτή η επιπλοκή δημιουργεί γενικό πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς λόγω των καθυστερημένων πληρωμών από το πρόγραμμα, οι επαγγελματίες του αλουμινίου αναγκαστικά καθυστερούν τις πληρωμές των προμηθευτών τους λόγω μη επαρκούς ρευστότητας.

Ανέφερε επίσης ότι η τιμή των κουφωμάτων έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, όχι μόνο λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, αλλά και της αύξησης των τιμών των εξαρτημάτων, καθώς και των μετάλλων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αlumil Α.Ε κ. Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε στο powergame.gr oτι το τελευταίο διάστημα στην αγορά υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών των πρώτων υλών.

Η αγορά πάντως αναμένει με ανυπομονησία πότε θα αρχίσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» που αφορά μικρές, πολύ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα προβλέπουν ραγδαία άνοδο της ζήτησης για κατασκευές, επισκευές, ενεργειακή αναβάθμιση στις τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις σημείωσε μείωση το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria