Γερμανία - Το κράτος πληρώνει τον λογαριασμό Δεκεμβρίου. Αρκεί; - OlaDeka

Γερμανία – Το κράτος πληρώνει τον λογαριασμό Δεκεμβρίου. Αρκεί;

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες προτάσεις της επιτροπής ειδικών για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων στη Γερμανία. Σε δεύτερο στάδιο το φρένο στην τιμή φυσικού αερίου.

Σχέδιο δύο φάσεων για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων στη Γερμανία παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του σημαντικού γερμανικού συνδικάτου IG BCE (Industrie Gewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie) Μιχαήλ Βασιλειάδης.

Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος Σολτς μαζί με τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Το σχέδιο της επιτροπής, που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την εφάπαξ ανάληψη από το κράτος των λογαριασμών φυσικού αερίου ιδιωτών καταναλωτών και επιχειρήσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με την οικονομολόγο Βερόνικα Γκριμ.

To εξώφυλλο της έκθεσης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

 

Σε ένα δεύτερο στάδιο, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή φρένου στην τιμή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το προτεινόμενο μοντέλο, θα επιδοτείται 80% του κόστους -βάσει των λογαριασμών του προηγούμενου έτους- από το κράτος, ενώ ένα 20% θα αναλαμβάνει η αγορά. Η τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να περιοριστεί, σύμφωνα με την πρόταση, στα 12 σεντ για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τη βαριά βιομηχανία όμως, η οποία συγκαταλέγεται στους πελάτες που καταλανώνουν υπέρογκες ποσότητες φυσικού αερίου, αναμένεται να ισχύσουν ειδικότερα μέτρα ήδη από τον Ιανουάριο του 2023. Εκεί προτείνεται να επιδοτοτηθεί έως και το 70% -βάσει των λογοριασμών του προηγούμενου έτους-, με την τιμή της κιλοβατώρας να υπολογίζεται στα 7 σεντ.

Για πραγματισμό κάνει λόγο η κυβέρνηση – Άδικο μέτρο λέει η Αριστερά

IG BCE Μιχαήλ Βασιλειάδης
Ο επικεφαλής του συνδικάτου IG BCE Μιχαήλ Βασιλειάδης

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Βασιλειάδη το κόστος των μέτρων αυτών υπολογίζεται στα 96 δις ευρώ. Πάντως, όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα στην κυβερνητική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς, Στέφεν Χεμπεστράιτ, πρόκειται για προτάσεις πραγματισμού, οι οποίες σε πρώτο στάδιο συμβάλλουν άμεσα στην ελάφρυνση των πολιτών από τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου και μακροπρόθεσμα, από αρχές του νέου έτους, σε μια πιο συστηματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με μείωση των βαρών που καλούνται να επωμιστούν οι πολίτες και η πραγματική οικονομία.

Οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμώνων αναμένεται σνα τεθούν σε διαβούλευση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει για την αποδοχή τους ή όχι, ώστε να λάβουν έπειτα και την κοινοβουλευτικό οδό.

Πρώτες αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν ήδη από το Κόμμα της Αριστεράς. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς χαρακτηρίζει τα προετεινόμενα μέτρα «ανεπαρκή» και «άδικα», δεδομένου ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών στη Γερμανία η ελάφρυνση από τον λογαριασμό ενός μήνα είναι πολύ λίγη. Όπως αναφέρει επίσης, βάσει των συγκεκριμένων προτάσεων, επωφελούνται το ίδιο πλούσιοι ιδιοκτήτες υπερπολυτελών σπιτιών με απλούς ενοικιαστές.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria