Βραδιά Ντοκιμαντέρ από την Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς - OlaDeka

Βραδιά Ντοκιμαντέρ από την Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας προσκαλεί

σε μια βραδιά ντοκιμαντέρ,

την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00,

στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού.

(η είσοδος είναι ελεύθερη)

Οι ταινίες τεκμηρίωσης που θα προβληθούν πραγματεύονται δύο φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού δημόσιου σχολείου: τους σύγχρονους νομάδες της ελληνικής εκπαίδευσης, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, και την αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, που κάνει πλέον την εμφάνισης της και στην Ελλάδα καλυμμένη με το προσωπείο της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και της αυτοαξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

Αναπληρωτής (Substitute teacher) του Άρη Αγάθου (2022, 31΄). Ο Βασίλης Κυριακίδης είναι αναπληρωτής δάσκαλος εδώ και δέκα χρόνια. Τα τελευταία πέντε υπηρετεί στους Φούρνους – από επιλογή, όχι από ανάγκη. Η εύθραυστη «κανονικότητα» της ζωής ενός αναπληρωτή, η αβεβαιότητα, ο νομαδισμός, η μοναξιά, το ταλέντο στο πακετάρισμα, η ειλικρινής αγάπη για τα παιδιά γίνονται μέρος της αφήγησης. (trailer ταινίας, σελίδα ταινίας)

Backpack full of cash (Σχολική τσάντα γεμάτη μετρητά) της Sarah Mondale (2016, 93΄). Αφήγηση: Matt Damon. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Μαρίνα Τουλγαρίδου. Η ταινία πραγματεύεται την όλο και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, μέσω των σχολείων charter, τα σχολεία με κουπόνια και τα ηλεκτρονικά σχολεία. Με παραδείγματα από τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ και άλλες πολιτείες αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα, πώς οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση πηγαίνουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντί για τα δημόσια σχολεία, πώς οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση της Αμερικής έχουν δημιουργήσει «προνομιακές νησίδες μέσα σε μια θάλασσα ανισότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους δημιουργούς της ταινίας. «Πρωταγωνιστές» της είναι οι  εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στο σχολείο της αγοράς και της εμπορευματοποίησης. (trailer ταινίας, σελίδα ταινίας)

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς ευχαριστεί:
τον Άρη Αγάθο για την παραχώρηση της ταινίας “Αναπληρωτής”


το περιοδικό “Σελιδοδείκτης” για την παραχώρηση της ταινίας “Backpack full of cash”

τον Δήμο Άργους Ορεστικού για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού.


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria