Siemens: Αθώοι 20 στους 22 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία» - OlaDeka

Siemens: Αθώοι 20 στους 22 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία»

Siemens: Απαλλαγή Χριστοφοράκου κι άλλων 19 αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, του Μιχάλη Χριστοφοράκου κι άλλων 19, για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, 15 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων ερευνών για την υπόθεση και συγκεκριμένα για το σκέλος της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Ουσιαστικά, η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη το ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, οι 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα, ή παρήλθε ο χρόνος παραγραφής για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002, λόγω παραγραφής.

Για τον Χρήστο Καραβέλα που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να φυγοδικεί, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ποινή κάθειρξης 15 ετών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δεν εξετάστηκε η ποινική του μεταχείριση καθώς δεν ασκήθηκε από την πλευρά του έφεση. Επίσης, απόφαση δεν εκφωνήθηκε ούτε για τον Δημ. Γυφτόπουλο καθώς έχει αποβιώσει. Ανάμεσα στους αθωωθέντες ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο Γ. Σκαρπέλης και τα γερμανικά στελέχη Κουτσενρόιτερ, Ζίκατσεκ και άλλοι.

Από το πρωτόδικο δικαστήριο είχε τεθεί ζήτημα παραγραφής για ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών, αφού η υπόθεση βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στο “μικροσκόπιο” των αρχών. Άλλωστε, από τους αρχικά 64 κατηγορούμενους, τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη για 54, καθώς οι υπόλοιποι δέκα είχαν φύγει από τη ζωή.

Ο πρόεδρος της έδρας εκφώνησε ένα λιτό σκεπτικό, λέγοντας: «Δεν προέκυψε ή δεν αποδείχθηκε η παράνομη αύξηση της περιουσίας των δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα αυτό να πηγαίνει προς τα πίσω για όλους τους κατηγορούμενους.»

Η απόφαση

Αναλυτικά η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, έχει ως εξής:

Μιχαήλ Χριστοφοράκος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Πρόδρομος Μαυρίδης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Thomas GANSWINDT: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Jörg Michael KUTSCHENREUTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Reinhard Herbert SIEKACZEK: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Franz Joseph RICHTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Γιώργος Σκαρπέλης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Γιώργος Αργυρόπουλος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Δημήτριος Κουβάτσος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Παναγιώτη Νικάκη: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Γιώργος Καλδής: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Αλέξανδρος Λέτσας: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Φάνης Λυγινός: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Jean Claude OSWALD: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria