Power of Siberia, ο κινεζικός «διάδοχος» του Nord Stream - OlaDeka

Power of Siberia, ο κινεζικός «διάδοχος» του Nord Stream

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία βλέπει την Κίνα ως πελάτη – διάδοχο της Ευρώπης

Ένα νέο μεγάλο έργο υποδομής για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εξετάζει η Μόσχα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με φόντο την προσπάθεια της Ρωσίας να αντικαταστήσει την Ευρώπη με την Κίνα, ως τον σημαντικότερο πελάτη φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις σχετικά με την πιθανή υλοποίηση ενός μεγάλου έργου υποδομής, εννοώ την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό της Μογγολίας Luvsannamsrai Oyun-Erdene.

Οι δύο ηγέτες μιλούσαν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ της Ρωσίας στο Βλαδιβοστόκ, την ίδια ημέρα που ο Πούτιν απείλησε ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν η Δύση υιοθετήσει ανώτατα όρια τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Ο «διάδοχος» του Nord Stream 1

Η ρωσική Gazprom μελετά εδώ και χρόνια το ενδεχόμενο ένας νέος μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου – ο Power of Siberia 2 – να διέλθει από τη Μογγολία μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα μπορούσε να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, λέει η Gazprom – ποσότητα ελαφρώς μικρότερη από αυτή που μπορεί να υποστηρίξει ο αγωγός Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο υφιστάμενος αγωγός Power of Siberia, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία στην Κίνα και έχει ετήσια χωρητικότητα 61 δισ. κυβικά μέτρα, τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2019. Πρόκειται να αποτελέσει βασικό έσοδο για τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απαλλαγεί από την ιστορική της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στροφή προς την Ανατολή

Λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν υπέγραψε μια νέα 30ετή σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα. Το 2021, η Ρωσία εξήγαγε 16,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα.

Πριν από την έναρξη του Power of Siberia, σχεδόν το σύνολο των υποδομών αγωγών της Ρωσίας ήταν προσανατολισμένο στη μεταφορά προμηθειών προς την Ευρώπη, καθιστώντας ενδεχόμενη στροφή προς την Ανατολή μια δυνητικά δαπανηρή και χρονοβόρα προσπάθεια για τη Μόσχα.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Μογγολίας για την επέκταση της συνεργασίας όσον αφορά την προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria