H αμφιλεγόμενη γλυφοσάτη και η απειλή για την υγεία των καταναλωτών - OlaDeka

H αμφιλεγόμενη γλυφοσάτη και η απειλή για την υγεία των καταναλωτών

Συστατικό ενός τοξικού ζιζανιοκτόνου, η γλυφοσάτη συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι μας!

Του Ευθύμιου Κράγκαρη

Η γλυφοσάτη, το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup από τη Monsanto, συνεχίζει να χρησιμοποιείται κατά κόρον στις καλλιέργειες, παρ’ ότι έχει αναγνωριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο. Γιατί οι καλλιεργητές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη γλυφοσάτη ενώ οι καταγεγραμμένες απειλές για την υγεία καλλιεργητών αλλά και καταναλωτών ολοένα και αυξάνονται;

Έρευνα του 2016 έδειξε πως από το 1974 ως το 2014, 1,8 εκατομμύρια τόνοι γλυφοσάτης χρησιμοποιήθηκαν σε καλλιέργειες στις ΗΠΑ, τη στιγμή που πάνω από 13.000 αγωγές κατά της Monsanto (νυν Bayer) κατά του Roundup παραμένουν ενεργές. Στις Μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, η χρήση της γλυφοσάτης ήταν κατά 80 φορές περισσότερη το 2016 σε σχέση με το 1992. Σύμφωνα με μια έκθεση της αγοράς γλυφοσάτης του Αυγούστου 2022, η παγκόσμια αγορά γλυφοσάτης προβλέπεται επίσης να συνεχίσει να αυξάνεται, από 4,44 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 5,24 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

Η αυξανόμενη χρήση της γλυφοσάτης στις Μεσοδυτικές πολιτείες μπορεί να συσχετιστεί με την παρουσία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας σε αυτήν τη γεωργική περιοχή. Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται τακτικά σε αυτές τις καλλιέργειες, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να επιβιώνουν από την άμεση εφαρμογή της. Παρ’ όλ’ αυτά, η μακροχρόνια χρήση της έχει οδηγήσει στην εκδήλωση αντίστασης των καλλιεργειών απέναντι στο χημικό, τη στιγμή που η έρευνα για νέες στρατηγικές καταπολέμησης των ζιζανίων είχε σταματήσει μετά την ανακάλυψη του άλλοτε «θαυματουργού» προϊόντος Roundup.

Οι αναρίθμητες μηνύσεις και τα υπέρογκα ποσά αποζημιώσεων

Η Monsanto/Bayer συνεχίζει να παράγει και να διαθέτει το προϊόν Roundup, παρά τις χιλιάδες αγωγές που εκκρεμούν και το γεγονός ότι η γλυφοσάτη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση λεμφώματος Non-Hodgkin. Ο 46χρονος Dewayne Johnson, σύμφωνα με το άρθρο του Dr. Joseph Mercola, διεκδίκησε αποζημίωση 289 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Monsanto/Bayer, αφότου διαγνώστηκε με λέμφωμα Non-Hodgkin τελικής μορφής. Ακολούθησαν 2 ακόμα υποθέσεις ασθενών με λέμφωμα, και παρά τις εφέσεις της εταιρείας, οι ασθενείς έλαβαν 2,8 δις δολάρια ως αποζημίωση. Τον Αύγουστο του 2022, περισσότερα από 100.000 άτομα που ζημιώθηκαν από το Roundup είχαν συμβιβαστεί με την εταιρεία, με ποσά ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεκάδες χιλιάδες ακόμη υποθέσεις να εκκρεμούν.

Η γλυφοσάτη στα τρόφιμα και πως επηρεάζει τον οργανισμό μας

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από το 70% των Αμερικανών έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα γλυφοσάτης στο σώμα τους. Τα αποτελέσματα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2018 από το Environmental Working Group (EWG) έδειξαν ότι 43 από τα 45 προϊόντα διατροφής που παρασκευάζονται με συμβατική βρώμη ήταν θετικά στη γλυφοσάτη, 31 από τα οποία με επίπεδα υψηλότερα από αυτά που οι επιστήμονες συστήνουν ως ασφαλή για τα παιδιά. Ένας δεύτερος γύρος δοκιμών αποκάλυψε ότι η γλυφοσάτη είναι ένας βασικός μολυσματικός παράγοντας στα δημητριακά πρωινού Cheerios και στα προϊόντα βρώμης Quaker. Και τα 28 δείγματα που ελέγχθηκαν περιείχαν γλυφοσάτη, 26 από τα οποία σε επίπεδα πιθανώς επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Το παράδοξο στη μελέτη είναι ότι 5 από τα 16 βιολογικά τρόφιμα βρώμης που ελέγχθηκαν περιείχαν επίσης χαμηλές ποσότητες γλυφοσάτης, παρόλο που η χρήση της γλυφοσάτης απαγορεύεται στις βιολογικές καλλιέργειες των ΗΠΑ. Πιθανές αιτίες που εξηγούν το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά του χημικού από κοντινά χωράφια συμβατικών ή/και μεταλλαγμένων καλλιεργειών, η μόλυνση κατά την επεξεργασία και η απάτη (όπου ένα μη βιολογικό προϊόν πωλείται ως βιολογικό).

Εκτενείς έρευνες δείχνουν ότι η προσληφθείσα γλυφοσάτη μπορεί να βλάψει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 διαπίστωσε ότι η γλυφοσάτη σε συνδυασμό με το αλουμίνιο προκάλεσε συνεργιστικά παθολογία της επίφυσης, η οποία με τη σειρά της συνδέθηκε με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και νευρολογικές ασθένειες όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη, η άνοια, η αγχώδης διαταραχή και η νόσος του Πάρκινσον. Επιπλέον, η γλυφοσάτη μιμείται το αμινοξύ γλυκίνη και όταν λαμβάνει τη θέση της στην παραγωγή πρωτεϊνών μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργικές πρωτεΐνες που δεν μπορούν να πρωτεολυθούν, οδηγώντας σε μη αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο του Παιδικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Υγείας του 2017 στην Ουάσιγκτον, γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν πρόωρη γέννα και λιποβαρή μωρά.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τη γλυφοσάτη στον οργανισμό μας

Διαγνωστικά τεστ από εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να εντοπίσουν την ποσότητα της γλυφοσάτης που έχουμε στο σώμα μας. Εάν τα επίπεδα γλυφοσάτης είναι υψηλά, θα ήταν συνετό να προσπαθήσετε να καταναλώσετε περισσότερα βιολογικά τρόφιμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά τρόφιμα μειώνουν σημαντικά την έκθεσή μας σε τοξικά φυτοφάρμακα και τη συνολική τοξική επιβάρυνση του οργανισμού μας. Όλα αυτά εφόσον είναι από διαπιστευμένες πηγές κι έχουν ελεγχθεί οι συνθήκες παραγωγής τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria