Capital Economics: Έρχεται τσουνάμι νέων αυξήσεων επιτοκίων – Βέβαιη η ύφεση - OlaDeka

Capital Economics: Έρχεται τσουνάμι νέων αυξήσεων επιτοκίων – Βέβαιη η ύφεση

Είναι πλέον σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης τον πιο επιθετικό των τελευταίων τριών δεκαετιών, όπως τονίζει η Capital Economics. Αν και αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για να μετριαστεί ο πληθωρισμός, θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος, σημειώνει, και για αυτό υποβαθμίζει τις οικονομικές της προβλέψεις και πλέον αναμένει μια παγκόσμια ύφεση.

Τον Ιούλιο, ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν κοντά στην ύφεση. Εκείνη την εποχή, προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν κοντά στο 4% στις ΗΠΑ, στο 2% στην ευρωζώνη και στο 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αλλά έκρινε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα ήταν διαχειρίσιμο στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι αποταμιεύσεις ήταν σχετικά υψηλές.

Τα πράγματα έχουν σαφώς αλλάξει από τότε, όπως τονίζει η Capital Economics. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός ήταν ελαφρώς πιο επίμονος, ενώ αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον υψηλό πληθωρισμό, η οποία αντανακλά φόβους ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και η αύξηση των μισθών θα έβγαιναν εκτός ελέγχου.

Οι νέες προβλέψεις της Capital Economics είναι ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 4,50-4,75% στις ΗΠΑ και στο 3% στην ευρωζώνη. Μαζί με τις ανοδικές αναθεωρήσεις για τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αναμένει ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αυξηθεί κατά 365 μονάδες βάσης από το κατώτατο έως το ανώτατο επίπεδο, κάτι που θα ήταν η πιο επιθετική σύσφιξη από τότε που ο Paul Volcker διετέλεσε πρόεδρος της Fed. «Η ανάλυσή μας για 81 κύκλους σύσφιξης στο G7 από το 1960 αποκάλυψε ότι αυξήσεις αυτού του μεγέθους έχουν ακολουθηθεί αξιόπιστα από ύφεση», όπως τονίζει η Capital Economics.

Συνεπώς, όπως εκτιμά, φαίνεται πλέον απίθανο η οικονομία των ΗΠΑ να επεκταθεί κατά 1,5% που προέβλεπε πριν για το 2023 και μια ύφεση είναι όλο και πιο πιθανή. Εξακολουθεί να αναμένει ότι η ευρωζώνη θα βιώσει μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμένουν περισσότεροι, η οποία θα διαμορφωθεί στο 0,5%. Επίσης, η δημοσιονομική τόνωση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αποτρέψει μια ύφεση και εκεί, δεδομένης της δυσμενούς αντίδρασης της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Παράλληλα, η δραστηριότητα στην Κίνα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη τους επόμενους μήνες εν μέσω της εντεινόμενης ύφεσης της αγοράς ακινήτων, της μείωσης των εξαγωγών και των επαναλαμβανόμενων διαταραχών της COVID-19. Η Capital Economics αναμένει ότι η κινεζική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί καθόλου φέτος (σε αντίθεση με τον δεκαετή μέσο όρο άνω του 7% ετησίως) και προβλέπει μόνο μια ήπια ανάκαμψη το 2023.

Συνολικά, όπως καταλήγει, η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται πλέον να είναι πολύ πιο αδύναμη από ότι είχε προβλέψει προηγουμένως και η επόμενη χρονιά θα χαρακτηριστεί από μία νέα παγκόσμια ύφεση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria