Χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» την επιδότηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης και αναπροσαρμογή στην τιμή του γάλακτος
Καμπανάκι για περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και μάλιστα παραγωγικών ζώων χτυπούν οι κτηνοτρόφοι, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.
Ήδη δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μετά τον διπλασιασμό του κόστους των ζωοτροφών και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν βάλει λουκέτο ή μειώνουν την παραγωγή, προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα. Οι κτηνοτρόφοι της χώρας ζητούν άμεσα ουσιαστική στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην συνεχιστεί η αιμορραγία, που, όπως επισημαίνουν, έχει σοβαρές συνέπειες στην επάρκεια των ζωικών προϊόντων με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά την αύξηση του ποσού της έκτακτης επιδότησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τα 89 εκ. στα 150 εκ. ευρώ, αλλά και της τιμής πώλησης του γάλακτος ως ελάχιστα μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.
«Από πέρσι τον Οκτώβριο έχουμε αναδείξει το θέμα των ζωοτροφών. Δυστυχώς, το υπουργείο δεν θέλει να καταλάβει κάποια πράγματα. Στην Καστοριά είχαμε κοντά στις 470-480 εκμεταλλεύσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί περίπου 25. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Το αποτέλεσμα θα φανεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, γιατί τα ζώα αυτά θα λείψουν από την παραγωγή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ζωοτροφές, πέρα από κάποια τριφύλλια που έχουν μπει. Από εκεί και πέρα, με αυτό που γίνεται, δεν υπάρχουν τα χρήματα να παρθούν έστω από τα αλώνια τα καλαμπόκια, που αυτή τη στιγμή είναι στα 35 λεπτά. Γιατί, αν πας να πάρεις από έμπορο θα πάει 46-47 λεπτά. Τα χρήματα της επιδότησης είναι ψίχουλα. Τα 150 εκ. που ζητάμε είναι απλώς ένα βοήθημα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στην παραγωγή. Βάλαμε πλάτη με τα αρνιά του Πάσχα, για τα οποία το κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πουλήσαμε. Αυτό το πράγμα, όμως, δεν μπορεί συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχει πια πλάτη. Και κάποιοι που είχαμε αποθέματα, τελειώνουν. Δεν μπορούμε να κρατηθούμε στην παραγωγή αλλιώς», είπε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι μέχρι να πάρουν οι κτηνοτρόφοι το ποσό της επιδότησης θα περάσουν το λιγότερο τέσσερις μήνες, καθώς τα χρήματα θα δοθούν μέσω προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέων Σιλάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος, μάλιστα, ανέφερε ότι ενδέχεται πολλοί να αποκλειστούν, όπως συνέβη και με άλλες επιδοτήσεις, καθώς ειδικά στη Χαλκιδική είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που έχουν εισοδήματα και από αγροτικές καλλιέργειες. «Αυτά είναι ψίχουλα. Δεν φτάνουν για όλους, ούτε ξέρουμε πότε θα τα δώσουν», είπε στη Voria.gr. Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως η πολιτεία πρέπει άμεσα να διευκολύνει τους κτηνοτρόφους σε ό,τι αφορά τα άμεσα έξοδά τους και να δώσει κίνητρα, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση μακροπρόθεσμα. «Εμείς που ιδιοπαράγουμε κάποια προϊόντα και ταΐζουμε τα ζώα μας είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Στα νησιά, όμως, υποφέρει ο κόσμος. Πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω ή να διευκολύνουν με κάποιον τρόπο την κατάσταση. Πρέπει να φορολογικά και ασφαλιστικά να απελευθερωθεί τελείως ο κτηνοτρόφος, ώστε να μπορέσει να πάρει μία ανάσα. Δεν μπορεί μία οικογένεια να πληρώνει 300 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές το μήνα. Ας το σταματήσουν για έναν χρόνο. Τα ίδια χρήματα είναι. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται ρευστό. Αυτά τα βοηθήματα τύπου 5 ή 6 ευρώ το ζώο δεν βοηθούν. Είναι χρήματα που δεν πιάνουν τόπο, γιατί απορροφούν το κέρδος οι έμποροι, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Πρέπει να αποφασίσει το κράτος αν θέλει να κρατήσει την κτηνοτροφία ενεργή. Μακροπρόθεσμα το κράτος πρέπει να εστιάσει στην εκπαίδευση, να αξιοποιήσει μονάδες και να δώσει κίνητρα για να ασχοληθούν οι νέοι. Θα πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική ανεξαρτήτως κομμάτων, αν θέλουμε να υπάρχει επάρκεια. Ο δήμος Νέας Προποντίδας είχε 190 ενεργούς κωδικούς κτηνοτρόφων. Σήμερα είμαστε 90. Ιδίως τα γιδοπρόβατα έχουν φύγει από την περιοχή, 1.000 με 2.000 ζώα. Μόνο πρόβατα υπάρχουν κι αυτά σταβλισμένα. Η παραγωγή θα μειωθεί κι άλλο, ακόμα κι αν πάνε όλα καλά, γιατί ο νέος δεν πάει να ασχοληθεί», τόνισε.
Η τιμή του γάλακτος
Ο ΣΕΚ ζητά ως κατώτερη τιμή́ εκκίνησης τιμές 1,80 ευρώ για το πρόβειο γάλα και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, εκτιμώντας το μέσο κόστος ενός κιλού́ πρόβειου γάλακτος στα 1,64 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η εργασία του κτηνοτρόφου, τη στιγμή που ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για τιμή αγοράς ακόμα και 1,5 ευρώ, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η αύξηση του γάλακτος ήταν κοντά στο 25 με 27% το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτό οι εταιρείες δεν συζητάνε τίποτα. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει μία άτυπη συμφωνία, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίο και μάλιστα σε παραγωγικά ζώα. Εμείς έχουμε κάνει μία προσπάθεια τους τελευταίους πέντε μήνες και βγάλαμε ένα κόστος παραγωγής κοντά στο 1,6 ευρώ μεσοσταθμικά από μονάδες και ελευθέρας και σε βοσκοτόπια και κλειστές σε εκτατική μορφή. Στην εκτατική μορφή είναι μικρότερο το κόστος, αλλά μιλάμε για μεγάλη επένδυση που πρέπει να είναι βιομηχανοποιημένη παραγωγή. Έτσι όπως είναι στην Ελλάδα με τα κοπάδια να βοσκάνε στον βοσκότοπο κι ένα μέρος τον χειμώνα να βοσκάνε μέσα, αυτό βγάζει ένα κόστος γύρω στο 1,64 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μόσχος, ο οποίος σημείωσε ότι η πραγματική μείωση της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφεται στα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί το κόστος με την τιμή πώλησης στο 1,5 ευρώ. «Πρέπει να είναι όλα τα ζώα γαλακτοπαραγωγικά, να είναι ελαφρύς ο χειμώνας και γενικά να έρθουν όλα βολικά. Τα κοπάδια που είναι λιγότερο παραγωγικά και με τις ζωοτροφές να αγοράζονται δεν θα βγαίνουν. Θα μείνουν ελάχιστες μονάδες», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι «δεν χρειάζεται οι υπουργοί να παρεμβαίνουν στην αγορά», επισημαίνοντας πως κτηνοτρόφοι σταμάτησαν την παραγωγή μετά την ανακοίνωση.