Τι κρατάει τον Πούτιν "στον αφρό" - Η υποτίμηση από τη Δύση και το "τελευταίο χαρτί" των ΗΠΑ - OlaDeka

Τι κρατάει τον Πούτιν “στον αφρό” – Η υποτίμηση από τη Δύση και το “τελευταίο χαρτί” των ΗΠΑ

Οι κυρώσεις στη Ρωσία που δεν έχουν αποδώσει, μέχρι στιγμής, τα αναμενόμενα, η ανθεκτική οικονομία της χώρας και οι ελπίδες για μακροπρόθεσμο πλήγμα, την ώρα που τα πρώτα σημάδια καταπόνησης έχουν εμφανιστεί.

Κλίμα απογοήτευσης φαίνεται να επικρατεί σε χώρες της Δύσης σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν τον αντίκτυπο που αναμενόταν στη ρωσική οικονομία και προβλέπουν ότι σκληρότερες κυρώσεις ενδέχεται να αποφασιστούν από τις αρχές του 2023 και μετά.

Η ελπίδα ήταν ότι οι κυρώσεις θα “έπνιγαν” γρήγορα την πολεμική μηχανή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστώντας δύσκολο για το Κρεμλίνο να διατηρήσει τις προσπάθειές του στο πεδίο της μάχης – και ίσως ακόμη και να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στην εισβολή.

Ωστόσο, η ρωσική οικονομία έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, όταν ξεκίνησαν να τιμωρήσουν τη χώρα τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στα έσοδα ρεκόρ που συγκέντρωσε την άνοιξη και το καλοκαίρι από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, η Ρωσία κέρδισε έσοδα ρεκόρ 93 δισεκατομμυρίων ευρώ εξάγοντας πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, σύμφωνα με το Φινλανδικό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθούσε να συρρικνώνεται κατά περίπου 4% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αλλά αυτό δεν πλησιάζει καθόλου την πτώση του 15% που κάποιοι περίμεναν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Περιμέναμε ότι πράγματα όπως το SWIFT και όλες οι κυρώσεις αποκλεισμού στις τράπεζες της Ρωσίας θα έπλητταν εντελώς τη ρωσική οικονομία και ότι βασικά, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα είχαμε να κάνουμε με μια οικονομικά πολύ πιο αποδυναμωμένη από αυτή που βλέπουμε τώρα“, δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αποκοπούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ το επανέλαβε, λέγοντας ότι πολλοί στην κυβέρνηση ήλπιζαν να δουν τη ρωσική οικονομία να υποφέρει περισσότερο μέχρι τώρα, δεδομένης της άνευ προηγουμένου αυστηρότητας των συντονισμένων κυρώσεων της Δύσης.

Ένας τρίτος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης επεσήμανε στο CNN, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι που επεξεργάζονταν τις κυρώσεις τους μήνες πριν από τον πόλεμο πίστευαν πάντα ότι οι πιο απότομες επιπτώσεις δεν θα ήταν απαραίτητα άμεσες.

Νομίζω ότι είχαμε, από την αρχή, την άποψη ότι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και επιβάλαμε τις κυρώσεις, θα ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο καθεστώς κυρώσεων“, είπε ο αξιωματούχος. “Αυτό οφείλεται στο ότι θέλαμε να διατηρήσουμε την πίεση στη Ρωσία μακροπρόθεσμα καθώς διεξήγαγε πόλεμο στην Ουκρανία και θέλαμε να υποβαθμίσουμε τις οικονομικές και βιομηχανικές δυνατότητες της Ρωσίας. Έτσι, πάντα το βλέπαμε αυτό ως ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι“.

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι ενώ υπήρξαν ορισμένα «προκαταρκτικά σοκ» στη ρωσική οικονομία, όπως όταν το ρούβλι έπεσε, η Ρωσία μπόρεσε να επανέλθει γρήγορα χάρη στα ενεργειακά της έσοδα. Ωστόσο, αυτός ο αξιωματούχος και άλλοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο CNN ότι εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα, η οικονομία της Ρωσίας θα υποφέρει πάρα πολύ – τόσο από το κόστος του ίδιου του πολέμου όσο και από τις προσπάθειες της Δύσης να την αποκόψει από το παγκόσμιο εμπόριο.

Καθυστέρηση στόχευσης της ρωσικής ενέργειας

Nord Stream 1
Nord Stream 1  AP PHOTO/MARKUS SCHREIBER

Η αποσύνδεση μεταξύ των πρώιμων προσδοκιών και της πραγματικότητας φαίνεται να πηγάζει από το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τα υψηλά εισοδήματα που θα αποκόμιζε αρχικά η Ρωσία από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την προθυμία χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Και παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει επίσης να αγοράζει ρωσικό αργό – αν και με έκπτωση – για χρήση στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της, ελευθερώνοντας το δικό της πετρέλαιο για να το πουλήσει σε άλλες χώρες, επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες το υποτίμησαν και ήμασταν αργοί στο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επιβολή κυρώσεων κατά των ενεργειακών συμφερόντων της Ρωσίας», δήλωσε ο Jason Blazakis, ειδικός σε κυρώσεις που υπηρέτησε ως Διευθυντής του Αντιτρομοκρατικού Γραφείου Οικονομικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2008-2018.

Νομίζω ότι έκαναν τον υπολογισμό ότι αυτές οι κυρώσεις θα έπλητταν τη ρωσική οικονομία πολύ γρήγορα, με τρόπους που προφανώς παρεξήγησαν και υπερεκτίμησαν», είπε ο Blazakis. “Οι κυρώσεις σίγουρα έχουν κάνει τη ρωσική οικονομία μικρότερη, αλλά όχι στον βαθμό που οι άνθρωποι ήλπιζαν. Και σίγουρα όχι στο σημείο στο οποίο οι Ρώσοι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων“.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σήμαινε ότι η Δύση δεν ήταν πρόθυμη να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε στελέχη μεγάλων ρωσικών τραπεζών αλλά παραιτήθηκαν από κυρώσεις στις ίδιες τις τράπεζες, επιτρέποντας να συνεχιστούν οι πληρωμές ενέργειας στους Ρώσους.

«Είχαμε προειδοποιήσει την Ευρώπη για χρόνια πριν από την εισβολή για την ανάγκη να ξεφύγει από τη ρωσική ενέργεια, και απλώς δεν ήταν διατεθειμένοι να το κάνουν μέχρι να ήταν πολύ αργά», είπε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει πλέον εργαλειοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της, διακόπτοντας τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 — και η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια πιθανή ύφεση ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Ως απάντηση στο πρόβλημα των ενεργειακών εσόδων, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε το καλοκαίρι να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου που έρχονται δια θαλάσσης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι – που ανησυχούν ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και να ενισχύσει τα ρωσικά έσοδα για τις προμήθειες που συνεχίζει να πουλά – άσκησαν πιέσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η ΕΕ συμφώνησε αρχικά σε ένα ανώτατο όριο νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Σημάδια καταπόνησης

Παρά τις ανησυχίες αυτές, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι το όφελος για τη ρωσική οικονομία που απορρέει από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα και ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει να αισθάνεται τις χειρότερες συνέπειες των κυρώσεων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν επίσης μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει νέα τεχνολογία και όπλα, και η Ρωσία πρόσφατα στράφηκε στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για εξοπλισμό όπως drones και πυρομαχικά.

«Περιμέναμε ότι η πτώση μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρή, αλλά την κρύβουν», είπε πηγή εξοικειωμένη με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, εξηγώντας ότι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι χειραγωγούν τα στατιστικά στοιχεία και «κρατούνται προς το παρόν» από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

«Μπορούν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα κρατικών δαπανών για πιθανώς τα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε η πηγή. “Θα έχουν έλλειμμα. Αλλά θα πλήξει πραγματικά την κοινωνία προς το τέλος του έτους, όταν δεν είναι δυνατό να πληρωθούν οι άνθρωποι που εργάζονται σε εταιρείες που έχουν κλείσει και δεν έχουν αποθέματα“.

Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε αυτό το αίσθημα, λέγοντας στο CNN ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν για το πώς θα διατηρήσουν την αγορά εργασίας καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να χρεοκοπούν.

Περιορισμένες επιλογές

Ο Πούτιν πέρασε χρόνια συγκεντρώνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, λένε αξιωματούχοι.

Αλλά το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί την όψη σταθερότητας, είπαν αξιωματούχοι, καθώς οι δυτικές κυρώσεις υποβαθμίζουν βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας -ιδιαίτερα τον τεχνολογικό τομέα- και το ΑΕΠ συνεχίζει να συρρικνώνεται. Μεγάλο μέρος των χρημάτων που διατηρεί η Ρωσία σε ξένες τράπεζες, εξάλλου, έχει παγώσει μετά τη ρωσική εισβολή.

«Υπάρχει ένα επιχείρημα εκεί έξω που λέει ότι οι κυρώσεις απέτυχαν επειδή βγάζουν μετρητά από το πετρέλαιο», είπε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αλλά βγάζουν πολύ λιγότερα από ό,τι θα έβγαζαν πριν από ένα χρόνο, και το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί πλέον σχεδόν το σύνολο της ρωσικής οικονομίας λόγω των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στους άλλους τομείς που λειτουργούν».

Ευρωπαίος αξιωματούχος συμφώνησε. «Το κυριότερο πράγμα που κράτησε το καθεστώς του Πούτιν στον αφρό είναι η υψηλή τιμή του πετρελαίου», είπε ο αξιωματούχος. «Όλα τα άλλα είναι ήδη παγωμένα».

Καθώς περνά ο καιρός, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί επίσης, προέβλεψε Αμερικανός αξιωματούχος, κυρίως λόγω της αυξημένης ξένης εκποίησης. Οι ξένες εταιρείες έχουν βοηθήσει για δεκαετίες να διατηρηθούν τα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και να διατηρηθεί αποτελεσματικός ο ενεργειακός τομέας – κάτι που οι ρωσικές εταιρείες θα δυσκολευτούν να αναπαραγάγουν, πιστεύουν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία μπορεί να στραφεί στην Κίνα για πρόσθετη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των κυρώσεων. Όμως, παρόλο που η Κίνα έχει κάνει νόμιμες αγορές και έχει προσφέρει ρητορική υποστήριξη στη Ρωσία, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα για να παραβιάσει τις δυτικές κυρώσεις. Και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι παρέχει κρυφά οποιοδήποτε είδος άμεσης βοήθειας στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Υπάρχουν επίσης πρακτικά όρια στη βραχυπρόθεσμη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Κίνα. Οι αγωγοί φυσικού αερίου προς την Ασία «δεν μπορούν να μεταφέρουν σχεδόν τον όγκο» που απαιτείται για να αντισταθμίσουν τη διακοπή των πωλήσεων στην Ευρώπη για άλλα πέντε χρόνια, σύμφωνα με πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις δυτικές πληροφορίες.

Οι έλεγχοι των εξαγωγών “πνίγουν” τη ρωσική κατασκευή όπλων

Άρμα μάχης Τ64
Άρμα μάχης Τ64  ISTOCK

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν στοχευμένες κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών ως τρόπο για να αποκόψουν τη Ρωσία από τα τεχνολογικά στοιχεία που χρειάζεται για την κατασκευή όπλων.

Λειτουργεί «σίγουρα», είπε πηγή που γνωρίζει τη δυτική νοημοσύνη. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι η Ρωσία τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκε να βασιστεί σε πολύ παλαιότερα αποθέματα όπλων και εξοπλισμού καθώς συνέχισε να υφίσταται απώλειες στο πεδίο της μάχης που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ρωσία έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί T-64, ένα άρμα μάχης της σοβιετικής εποχής που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με μια έκθεση Αυγούστου από τη βρετανική αμυντική δεξαμενή σκέψης RUSI, περισσότερα από 450 ξένης κατασκευής εξαρτήματα είχαν βρεθεί σε ρωσικά οπλικά συστήματα που ανακτήθηκαν στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας το βάθος της εξάρτησης του ρωσικού στρατού από τη δυτική τεχνολογία – και υπονοώντας μια πιθανή αδυναμία.

Ωστόσο, οι έλεγχοι των εξαγωγών δεν εμπόδισαν τη Ρωσία να αγοράζει όπλα και εξοπλισμό από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με το CNN, η Ρωσία αγόρασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ικανότητα όπλων από το Ιράν το καλοκαίρι και επίσης βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς εκατομμυρίων ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η έσχατη λύση

Υπάρχει επίσης ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο για την περαιτέρω υποβάθμιση της οικονομίας της Ρωσίας που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν: τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας. Ο Μπάιντεν είπε «όχι» νωρίτερα αυτό το μήνα όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνησή του θα το έκανε.

Ο Blazakis ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα διευρύνει τις χώρες που υπόκεινται σε δευτερεύουσες κυρώσεις για συναλλαγές με τη Ρωσία και θα οδηγήσει σε περισσότερες εταιρείες να μην ροσκάρουν ή να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι ένα θέμα», είπε ο Blazakis, «αλλά το να κάνεις επιχειρήσεις σε μια χώρα που είναι κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας  προκαλεί κινδύνους φήμης που ξεπερνούν νομίζω αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria