Συστάσεις για ασφαλή κατανάλωση ενεργειακών ποτών - OlaDeka

Συστάσεις για ασφαλή κατανάλωση ενεργειακών ποτών

Οι “ύπουλες” επιπτώσεις της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών – Μεταξύ άλλων προκαλούν εξάρτηση, ψυχολογικές επιπτώσεις, αλλαγές συμπεριφοράς, αύξηση βάρους, μειωμένη αντίληψη

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Ισπανίας (AESAN) συνέταξε μία σειρά συστάσεων για την ασφαλή κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Συνοπτικά οι συστάσεις της AESAN:

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι αυτά που παρέχουν περισσότερα από 15 χιλιοστόγραμμα αυτής της ουσίας ανά 100 χιλιοστόλιτρα ποτού. Στην επισήμανση αυτών των ποτών, πρέπει να αναφέρεται η περιεκτικότητα σε καφεΐνη και εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα (mg/100 ml). Τυπικά, κατά μέσο όρο, τα λεγόμενα «ενεργειακά ποτά» περιέχουν 32 mg καφεΐνης/100 ml. Πίνακας ισοδυναμίας:

 όγκος Συνολική περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά κουτί Ισοδυναμία καφέ εσπρέσο
 250 ml 80 mg καφεΐνης ανά κουτί 1 εσπρέσο
 330 ml 105,6 mg καφεΐνης ανά κουτί 1,32 εσπρέσο
 500 ml 160 mg καφεΐνης ανά κουτί 2 καφέδες εσπρέσο

2. Ο κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 απαιτεί τη συμπερίληψη της ακόλουθης αναφοράς στην επισήμανση των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη: «Υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη: Δεν συνιστάται για παιδιά ή έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες» στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του ποτού, ακολουθούμενη από αναφορά στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη εκφρασμένη σε mg ανά 100 ml.

3. Τα “ενεργειακά ποτά με σάκχαρα” μπορούν να συμβάλουν στην υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης απλών σακχάρων (50 g την ημέρα σύμφωνα με τη σύσταση του ΠΟΥ) αφού ένα κουτί των 250 ml παρέχει μεταξύ 27,5 και 30 g και το δοχείο των 500 ml μεταξύ 55 και 60 γρ.

4. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες φυσιολογικές επιδράσεις που κυμαίνονται από διαταραχές ύπνου, τόσο στον χρόνο που απαιτείται για να κοιμηθεί κάποιος όσο και στη διάρκειά του, έως ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλαγές συμπεριφοράς, καθώς και καρδιαγγειακές διαταραχές.

5. Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μέτρια σωματική εξάρτηση από 100 mg/ημέρα και ανοχή σε αυτή την ουσία, δημιουργώντας την ανάγκη κατανάλωσης υψηλότερων δόσεων.

6. Η κατανάλωση πάνω από 60 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σε εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών (περίπου 200 χιλιοστόλιτρα ενεργειακού ποτού με 32 mg καφεΐνης/100 ml) μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου. Από 160 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (500 χιλιοστόλιτρα ενεργειακού ποτού με 32 mg καφεΐνης/100 ml), μπορεί να προκαλέσει γενικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.  Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του από εφήβους.

7. Τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοολούχα ποτά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό ή σε συνδυασμό με ενεργειακά ποτά οδηγεί σε αλλοιωμένες υποκειμενικές καταστάσεις που, μεταξύ άλλων επιπτώσεων, περιλαμβάνουν μείωση της αντίληψης της δηλητηρίασης από το αλκοόλ.

8. Εάν είστε αθλητής, να έχετε κατά νου ότι τα ενεργειακά ποτά δεν είναι ποτά σχεδιασμένα για ενυδάτωση. Ως εκ τούτου, τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να αντικαθιστούν την ενυδάτωση και την ανάκτηση μεταβολιτών με συμβατικά μέσα όπως το νερό ή, κατά περίπτωση, με ισοτονικά ποτά.

9. Οι υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για άτομα με ορισμένες κλινικές παθήσεις, όπως υπέρταση ή διαταραχές ύπνου, και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση όπως αυτές που αναφέρονται εδώ, καθώς και εάν καταναλώνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου σε τακτική βάση, συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με την καταλληλότητα της κατανάλωσης αυτών των ποτών.

10. Όπως και στην περίπτωση άλλων ουσιών με επιπτώσεις στο σώμα μας, οι γενικές αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ασκήσουν η καφεΐνη και άλλα συστατικά που υπάρχουν στα ενεργειακά ποτά εξαρτώνται από τη μάζα του σώματός μας. Όσο χαμηλότερο είναι το βάρος σας, τόσο περισσότερες αλλαγές θα προκαλέσει στο σώμα σας. να το έχετε υπόψη σας όταν καταναλώνετε αυτά τα ποτά. Αν τελικά αποφασίσετε να καταναλώσετε ενεργειακά ποτά, κάντε το περιστασιακά και περιορίστε την πρόσληψή σας σε μικρότερες μορφές.

  • Αποφύγετε την κατανάλωσή του σε περίπτωση:
    • Αγόρια και κορίτσια, έφηβοι , έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες γυναίκες.
    • Άτομα με υπέρταση ή καρδιαγγειακά προβλήματα.
    • Άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.
  • Μην τα συνδυάζετε με αλκοολούχα ποτά.
  • Μην τα παίρνετε για να ενυδάτωση μετά από αθλήματα.
  • Εάν τα καταναλώνετε, κάντε το περιστασιακά και επιλέγοντας μικρότερες συσκευασίες και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο σε τακτική βάση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria