Πούτιν – Ερντογάν: Σε ρούβλια θα πληρώνει η Τουρκία το Φ/Α - «Η Τουρκία είναι αξιόπιστη χώρα» - OlaDeka

Πούτιν – Ερντογάν: Σε ρούβλια θα πληρώνει η Τουρκία το Φ/Α – «Η Τουρκία είναι αξιόπιστη χώρα»

Εξαγωγή ρωσικών προϊόντων μέσω Τουρκίας ανακοίνωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση 40 λεπτών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν. Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας για τη μεταφορά από τα ουκρανικά λιμάνια, καθώς και στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πληρώνει σε ρούβλια η Τουρκία

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια.

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία, προβλέπει πληρωμή του 25% των προμηθειών αυτών σε ρούβλια. Η συμφωνία αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ», είπε. «Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες οδούς εφοδιασμού για τους ενεργειακούς μας πόρους, όχι μόνο για τις δικές της ανάγκες, αλλά και για τις χώρες της ΕΕ. Οι αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω TurkStream συνεχίζουν αδιάκοπα», είπε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το CNNturk.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Σημείωσε πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» όπως δήλωσε.

Εξαγωγή Ρωσικών προϊόντων μέσω Τουρκίας

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

Αναφέροντας ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας έχει επίσης αυξηθεί, ο Πούτιν δήλωσε ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα ώστε οι ρωσικές εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν», όπως είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Δηλώνοντας ότι γνωρίζει την πολιτική του προέδρου Ερντογάν που αποσκοπεί στην επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για την τουρκική οικονομία, ο Πούτιν δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η Τουρκία έχει πολύ καλούς και ταχέως αναπτυσσόμενους οικονομικούς δεσμούς με τις χώρες μέλη της ΟΣΣ. Θα καλωσορίσουμε το έργο της Τουρκίας σε αυτή τη δομή με κάθε τρόπο».

Η μεσολάβηση για συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ήταν διατεθειμένος να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του «προτείνει συνεχώς συνάντηση με τον Ζελένσκι – εδώ και πολύ καιρό». Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν του πρότεινε να κανονίσει συνομιλίες με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την τρέχουσα συνάντηση.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν πάντα πρότεινε συναντήσεις με τον Ζελένσκι -αν και δεν το είχε κάνει στη συνάντησή τους αυτή τη φορά στη Σαμαρκάνδη- και ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Ο ίδιος [ο Ερντογάν] συμβάλλει σοβαρά στην επίλυση ορισμένων σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν γύρω από αυτή την κρίση. Και είναι αυτονόητο ότι προτείνει συνάντηση και με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Δεν μίλησε γι’ αυτό κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ο Πούτιν σημείωσε ότι γενικά ο Ερντογάν «συνεχίζει να προτείνει συνάντηση με τον Ζελένσκι – εδώ και πολύ καιρό». «Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος συμβάλλει σημαντικά στην εξομάλυνση της κατάστασης, μεταξύ άλλων, ας πούμε, στην επίλυση του επισιτιστικού ζητήματος», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ).

Αναφέροντας ότι η Τουρκία και η Ρωσία εργάζονται σε πολλούς τομείς, ο Πούτιν είπε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη συμβολή σας στην υλοποίηση του επισιτιστικού προγράμματος (του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ). Ελπίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των ουκρανικών σιτηρών θα πάει στις φτωχότερες χώρες. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria