Νανορομπότ καταπολέμησαν επιτυχώς την πνευμονία σε ποντίκια - OlaDeka

Νανορομπότ καταπολέμησαν επιτυχώς την πνευμονία σε ποντίκια

Κανένα ίχνος της ασθένειας

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του San Diego, κατάφεραν να κατευθύνουν ένα σμήνος νανορομπότ στα πνευμόνια ποντικιών, για να εξουδετερώσουν τα μικρόβια της πνευμονίας, εγείροντας ελπίδες πως μία παρόμοια θεραπεία θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή στους ανθρώπους.

Τα νανορομπότ είναι ουσιαστικά προγραμματισμένα κύτταρα άλγης τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με αντιβιοτικά νανοσωματίδια. Η άλγη παρέχει την κίνηση στους πνεύμονες έτσι ώστε η θεραπεία να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική. Το πείραμα ήταν επιτυχές, καθώς τα ποντίκια με τα νανορομπότ καθάρισαν από την πνευμονία, ενώ αυτά που δεν τη δέχτηκαν πέθαναν μέσα σε τρεις μέρες. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε την άλγη με πράσινο χρώμα και τα νανοσωματίδια με καφέ.

Η τεχνολογία είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα και το συγκεκριμένο πείραμα αποτελεί απλά ένα proof-of-concept, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Βάσει των δεδομένων στα ποντίκια, βλέπουμε πως τα νανορομπότ μπορούν να βελτιώσουν την εισχώρηση των αντιβιοτικών για να σκοτώσουν τα βακτηριακά παθογόνα και να σώσουν ζωές ασθενών.

Τα νανοσωματίδια αποτελούνται από πολυμερείς σφαίρες επενδεδυμένες με τις μεμβράνες ουδετερόφιλων, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Οι μεμβράνες αυτές εξουδετερώνουν τα μόρια της φλεγμονής που παράγονται από τα βακτήρια και το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Τόσο τα νανοσωματίδια όσο και η άλγη, διασπώνται φυσικά στο σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μέθοδός τους ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από μία ένεση με αντιβιοτικά. Για την ακρίβεια, η δόση της ένεσης έπρεπε να περιέχει 3.000 φορές περισσότερα αντιβιοτικά από τα κύτταρα της άλγης για να έχει τα ίδια αποτελέσματα στα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η στοχευμένη παράδοση φαρμάκων σε συνδυασμό με την ενεργή κίνηση της μικροάλγης, βελτιώνει τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Το επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα πριν φτάσουμε στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Materials.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria