Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας - OlaDeka

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό την ώρα που προσπαθεί να στείλει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα και να τους σπρώξει στην Ευρώπη.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «εξωφρενικό» η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι απαράδεκτο είναι και το κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί μετανάστες «ανοιχτά και δημόσια» τα τελευταία δύο χρόνια, εξηγώντας παράλληλα ότι η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα και να τους σπρώξει στην Ευρώπη.

«Σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της -όπως έχει υποχρέωση να κάνει- αλλά επίσης σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Θα έπρεπε να εργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να δεχόμαστε το κούνημα του δαχτύλου από την Τουρκία» είπε.

«Έχουμε δει ένα κρεσέντο ρητορικής κατά της Ελλάδας που απλά είναι απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία από την ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή πολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πολεμάμε εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία» είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ερωτηθείς για ποιους λόγους ο Ερντογάν υιοθετεί τις πρακτικές αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Νομίζω ότι μέρος αυτού είναι θέμα εσωτερικής πολίτικής. Αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα όχι δικό μου. Η γεωγραφία θέλει να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά να το κάνουμε με κόσμιο τρόπο. Αμφισβητώντας την κυριαρχία ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτο. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την Ελλάδα και επί της ουσίας αντικατοπτρίζει ότι η Τουρκία αποτελεί μια χώρα που δεν είναι πλέον μέλος της δυτικής συμμαχίας, όπως την αποκαλούσαμε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να συναντηθεί μαζί μου. Εγώ έχω πει ότι πάντα είμαι ανοιχτός στο να κάνω μια συζήτηση αλλά νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθάει κανέναν. Νομίζω ούτε τον ίδιο αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο».

Απάντηση σε αυστηρό τόνο από το βήμα του ΟΗΕ

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αυριανή του επίσημη ομιλία προς τους ηγέτες που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να αποδομήσει ένα προς ένα όλα τα σημεία της τουρκικής προπαγάνδας και των ανυπόστατων και χυδαίων χαρακτηρισμών του Ταγίπ Ερντογάν, από το ίδιο βήμα και προς το ίδιο ακροατήριο, που ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να διαβάλει διεθνώς της χώρα μας.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την εικόνα με τεκμήρια και ντοκουμέντα, μέρος των οποίων άλλωστε έχουν ήδη κοινοποιηθεί προς τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, όλα τα τελευταία χρόνια που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει όλο το μέγεθος του τουρκικού αναθεωρητισμού, και του νεο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, όπως διατυπώνεται ξεκάθαρα από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο και τα στελέχη της κυβέρνησής του, με κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία κρίσιμη περίοδο, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός να κρύβει και έναν “άσσο στο μανίκι” της ομιλίας του σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον οποίο θα “βγάλει” στο βήμα του ΟΗΕ.

Εξομοίωση Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρομοιάσει του τουρκικούς τακτικισμούς με εκείνους του Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας την ανάγκη η ήττα του Ρώσου Προέδρου να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους “αυταρχικούς ηγέτες” ανά την υφήλιο, ανακόπτοντας κάθε αναθεωρητική σκέψη και διαμηνύοντας ξεκάθαρα ότι τα σύνορα δεν αναχαράσσονται με τη βία.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε αντιδιαστολή με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, θα υπερτονίσει την στάση της Ελλάδας στην κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, που λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria