Λογαριασμοί ρεύματος: Ξεκλειδώνουν επιδοτήσεις 170 εκατ. ευρώ για 1.250.000 μικρές επιχειρήσεις - OlaDeka

Λογαριασμοί ρεύματος: Ξεκλειδώνουν επιδοτήσεις 170 εκατ. ευρώ για 1.250.000 μικρές επιχειρήσεις

Πράσινο φως στο ΥΠΕΝ από Βρυξέλλες για αναδρομικές ενισχύσεις επταμήνου – Σύσκεψη Σκρέκα με προμηθευτές ρεύματος για τους απλήρωτους λογαριασμούς

Έξτρα επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος άκουγαν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο – και με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο μάλιστα – αλλά ενισχύσεις δεν έβλεπαν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Ο λόγος για ποσά της τάξης των 170 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και αφορούσε στη διάθεση τους για την επιπλέον οικονομική στήριξη μικρών επιχειρήσεων με παροχές ισχύος μέχρι 35 kVA. Πρόκειται για έξτρα επιδοτήσεις σε εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία και αρτοποιεία. Τον Απρίλιο το σχετικό κονδύλι ήταν της τάξης των 35 εκ. ευρώ και για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο ανερχόταν σε 75 εκ. ευρώ. Για τον Μάιο είχαν ανακοινωθεί άλλα 35 εκ. ευρώ, ενώ η ίδια επιδοματική πολιτική ακολουθήθηκε και τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το συνολικό ποσό να φτάνει κοντά στα 170 εκ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες

Όπως προαναφέρθηκε τις ενισχύσεις αυτές, που ήταν επιπλέον των βασικών, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν τις έλαβαν ποτέ.

Κι αυτό καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δεν είχε εκδοθεί. Κάποιοι πάροχοι ρεύματος τις διέθεσαν από τα ταμεία των εταιρειών τους, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι περισσότεροι προμηθευτές επέλεξαν από τη στιγμή που δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο (υπουργική απόφαση) να μην τη χορηγήσουν.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είχε εκδοθεί η απόφαση είχε να κάνει με το γεγονός πως η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής (DG COMP) ερευνούσε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη διάθεση των συγκεκριμένων επιδοτήσεων κατά πόσο εμπίμπτει στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.

Πηγές αναφέρουν, ότι οι Βρυξέλλες άναψαν το πράσινο φως και εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ειδοποιήσουν κι εγγράφως το ΥΠΕΝ. Αμέσως μετά θα δημοσιευτεί και η υπουργική απόφαση, την οποία και θα κληθούν να εφαρμόσουν οι πάροχοι επιχορηγώντας τους λογαριασμούς των μικρών της αγοράς.

Αλλαγή προμηθευτή

Την ίδια στιγμή πιέζουν οι πάροχοι ρεύματος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση ορίων στις μετακινήσεις των πελατών από εταιρεία σε εταιρεία ανησυχώντας για μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται πως από τον Αύγουστο οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν αζημίως πάροχο και μάλιστα ακόμη κι αν έχουν αφήσει στον προηγούμενο πάροχο τους απλήρωτους λογαριασμούς. Το φαινόμενο αυτό λέγεται κι «ενεργειακός τουρισμός» και σε αυτόν επιδίδονται… οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αφήνοντας φέσια… και διαφεύγοντας τις αποκοπές ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει καλέσει σε τηλεδιάσκεψη του προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με αντικείμενα συζήτησης στην τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και συγκεκριμένα ως προς τη δυνατότητα αλλαγής παρόχου μετά από καταγγελία της σύμβασης για ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και ως προς τη θέσπιση ορίου παραμονής στην καθολική υπηρεσία.

Πηγές θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΝ να έχει στα χέρια της την εισήγηση της ΡΑΕ που είχε κάνει πριν από ενάμισι χρόνο για την καθιέρωση ενός συστήματος στα πλαίσια του «Τειρεσία». Εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. και λέγεται «debt flagging». Θα τηρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πληροφοριακό του σύστημα και για όσους οι προμηθευτές δίνουν εντολή απενεργοποίησης του μετρητή (διακοπή ρεύματος) πελατών τους εξαιτίας οφειλών θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη. Όσοι τις τακτοποιούν θα επισημαίνονται με «πράσινη» ένδειξη.

Επιπλέον η ΡΑΕ προτείνει ο παλαιός προμηθευτής να διατηρεί το δικαίωμα της έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος για τον πελάτη που μπορεί μεν να έχει αλλάξει πάροχο συνεχίζοντας ωστόσο να μην τηρεί τους διακανονισμούς για απλήρωτους λογαριασμούς που άφησε στον προηγούμενο. Το δικαίωμα της απενεργοποίησης του μετρητή διατηρείται για 12 μήνες από την αθέτηση της ρύθμισης χρεών και αν δεν τηρείται ούτε η νέα το 12μηνο αρχίζει και πάλι να μετρά  από τότε που την αθέτησε.

Πηγές, θέλουν την ηγεσία του ΥΠΕΝ, να μην έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση αναμένοντας να ακούσει και τις θέσεις των προμηθευτών ρεύματος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria