Κρεμλίνο: Την Παρασκευή 4 περιοχές της Ουκρανίας θα προσαρτηθούν στη Ρωσία - OlaDeka

Κρεμλίνο: Την Παρασκευή 4 περιοχές της Ουκρανίας θα προσαρτηθούν στη Ρωσία

Μετά τα «δημοψηφίσματα».

Τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας θα ενταχθούν στη Ρωσία την Παρασκευή, μετά τα «δημοψηφίσματα», είπε το Κρεμλίνο.

O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα πραγματοποιήσει τελετή στο Κρεμλίνο, είπε ο εκπρόσωπός του. Ο Πούτιν θα δώσει επίσης ομιλία μετά την τελετή και θα συναντηθεί με διορισμένους από τη Μόσχα κυβερνήτες των περιοχών.

Υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι είπαν ότι τα «δημοψηφίσματα» έδειξαν πως η «συντριπτική πλειοψηφία» των κατοίκων είχαν ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης από τη Ρωσία, σε ψηφοφορίες που χαρακτηρίστηκαν από την Ουκρανία και τη Δύση ως ψεύτικες.

Τα «δημοψηφίσματα» του Κρεμλίνου έγιναν σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η τελετή θα λάβει χώρα στις 15.00 (ώρα Μόσχας) την Παρασκευή, σχετικά με «συμφωνίες για την αποδοχή νέων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Συμφωνίες θα υπογραφούν με «τις τέσσερις περιοχές που έκαναν δημοψηφίσματα και αντίστοιχα αιτήματα στη ρωσική πλευρά».

Η απόφαση Πούτιν για ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία σημαίνει ότι η Μόσχα θα προσαρτήσει εκτάσεις στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν το 15% της συνολικής επικράτειάς της.

Η επίσημη προσάρτηση ήταν κάτι αναμενόμενο μετά τα «δημοψηφίσματα» που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη. Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι καταδικάζουν τις ψηφοφορίες ως ψευδείς και έχουν δεσμευτεί να μην αναγνωρίσουν ποτέ τα αποτελέσματά τους.

Σύμφωνα με αναφορές, οπλισμένοι στρατιώτες πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα μαζί με εκλογικούς αξιωματούχους, και τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν ήταν 93% για τη Ζαπορίζια, 87% για τη Χερσώνα, 98% για το Λουχάνσκι και 99% για το Ντονέτσκ. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά, που ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από μεγάλες περιοχές. Ακολούθησε κήρυξη «μερικής επιστράτευσης» και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν.

Την Πέμπτη οι ουκρανικές αρχές είπαν πως ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν προκαλέσει θανάτους τουλάχιστον οκτώ αμάχων και τραυματισμό δεκάδων. Επίσης, υπάρχουν αναφορές πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να συνεχίζουν να χάνουν έδαφος γύρω από την πόλη Λιμάν, στα βορειοανατολικά, ενώ και η «μερική επιστράτευση» δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι αρχέ ςπροσπαθούν να εμποδίσουν τη μεγάλη έξοδο ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Institute for the Study of War, που επικαλέστηκε ρωσικές αναφορές, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακτήσει περισσότερα χωριά γύρω απότ ο Λιμάν, που βρίσκεται 160 χλμ νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, ενδεχομένως το Λιμάν να περικυκλωθεί σύντομα, και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να απειλήσει ρωσικές θέσεις στο δυτικό Λουχάνσκ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria