Καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές για την έκθεση σε πλαστικά - OlaDeka

Καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές για την έκθεση σε πλαστικά

Κορυφαίος καθηγητής προειδοποιεί τους Αυστραλούς για τους κινδύνους που ενέχει η εκτεταμένη χρήση πλαστικών στην υγεία τους.

Το πλαστικό, δυστυχώς, είναι παντού στη ζωή μας και με πολλές διαφορετικές  μορφές, όπως πλαστικά πιάτα για το φαγητό μας ή ως επένδυση σε πολλές συσκευασίες τροφίμων. Κοινοί πλαστικοποιητές που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές είναι η δισφαινόλη Α, γνωστή και ως BPA, και οι φθαλικές ενώσεις που δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην τροφή, αλλά και σε είδη όπως προϊόντα περιποίησης, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ορισμένα προϊόντα εμμήνου ρύσεως.

Ωστόσο, όσο βολικά κι αν είναι τα πλαστικά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, οι πλαστικοποιητές ως γνωστόν  είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα και συνδέονται με άλλα θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, το άσθμα και η παχυσαρκία. Ενέχουν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο όταν θερμαίνονται, όπως ένα δοχείο σε φούρνο μικροκυμάτων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Δρ Μαρκ Γκριν,  μιλώντας  στην Daily Mail Australia κάνει λόγο ακόμα και για μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και αύξηση των αποβολών που έχουν αμφότερα συνδεθεί με τους πλαστικοποιητές και την υπερβολική έκθεση σε αυτούς. Επιστά την προσοχή των καταναλωτών της Αυστραλίας στη χρήση τους, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι με την έκθεση στη θερμότητα, όπως αν ζεστάνει κανείς ένα γεύμα στο φούρνο μικροκυμμάτων.

Ο  πιθανός κίνδυνος έχει ωθήσει ορισμένες χώρες να αναλάβουν δράση με τη Γαλλία να το απαγορεύει σε ορισμένα προϊόντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να το αφαιρεί από τα μπιμπερό. Αλλά η έκθεση είναι ήδη πολύ μεγάλη, καθώς περίπου το 95% των ανθρώπων έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα BPA στα ούρα τους. Τα PFAS, γνωστά και ως «για πάντα χημικά», είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χημικές ενώσεις.

Τρόποι μείωσης της έκθεσης στα πλαστικά

Ο Δρ Γκριν στο ίδιο δημοσίευμα μοιράστηκε και μερικές συμβουλές για το πώς οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε επιβλαβείς πλαστικές ενώσεις.

Ο πρώτος τρόπος θα ήταν διαβάζοντας τις ετικέτες σε όλα τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως καλλυντικά, σαμπουάν, κοντίσιονερ, βαφές μαλλιών και πλύσεις σώματος κ.λπ. και επιλέγοντας αυτά που δεν περιέχουν parabens. Επιπλέον, ο καθηγητής συνιστά στους καταναλωτές να προσέχουν για τυχόν τεχνάσματα μάρκετινγκ που διαφημίζουν ορισμένα προϊόντα ως «χωρίς BPA», καθώς συχνά έχουν χημικά αντικατάστασης όπως το BPS που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή με το BPA.

«Ποτέ μην θερμαίνετε τα τρόφιμα σε μαλακά πλαστικά δοχεία που καλύπτονται με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο», συμπληρώνει ο καθηγητής. Ακόμη, πόσιμο νερό ή\και αναψυκτικά να προτιμώνται από γυάλινα ή σκληρά πλαστικά μπουκάλια και όχι από μαλακά πλαστικά μπουκάλια. Αυτό γιατί το BPA, οι φθαλικές ενώσεις και άλλοι πλαστικοποιητές χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά σε μπουκάλια εύκαμπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι ασφαλές εφόσον καταναλώνονται μόνο 50 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Ο Δρ Γκριν είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει νομοθεσία στην Αυστραλία που να απαγορεύει τις πλαστικές ενώσεις στα προϊόντα και ακριβώς για αυτό οι καταναλωτές από μόνοι τους πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους.  Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε δοχεία τροφίμων, σαμπουάν και παιδικά παιχνίδια μπορεί να συμβάλλουν σε 100.000 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα ηλικίας 55-64 ετών στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται η μελέτη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria