Ιράν: Άνδρες υψώνουν ανάστημα μπροστά στην αδικία - Ρίχνονται στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών - OlaDeka

Ιράν: Άνδρες υψώνουν ανάστημα μπροστά στην αδικία – Ρίχνονται στη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών

Στο Ιράν υπάρχουν άνδρες που αποφάσισαν να αντισταθούν στον σκοταδισμό και να υψώσουν το ανάστημά τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στον αγώνα των γυναικών για ελευθερία.

Οι μάχες κερδίζονται όταν είναι συλλογικές. Κι αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι του Ιράν έχουν πια αντιληφθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα τελευταία 24ωρα η χώρα φλέγεται.

Η κρατική δολοφονία της Μαχσά Αμινί επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της” αποτέλεσε το ύστατο έγκλημα ενός αυταρχικού κράτους που εδώ και χρόνια κρατά τις γυναίκες του υπό καθεστώς πλήρους ανελευθερίας.

Γυναίκες και άνδρες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Τεχεράνης. “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” ακούγεται από χιλιάδες φωνές που έχουν ενωθεί ενάντια στον θρησκευτικό σκοταδισμό που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα ένα σύστημα εξόφθαλμης αδικίας.

Αυτή τη φορά, στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους. Στο πλάι τους στέκονται γενναίοι άνδρες, που υψώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στην ανισότητα, παλεύουν για τα αυτονόητα.

Σε μια συμβολική κίνηση υποστήριξης, ο Ιρανός ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Νίκναφς ξύρισε τα μαλλιά του αναρτώντας το σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι καίνε μαντίλια και επιτίθενται στην αστυνομία που εμμένει σε μια προσπάθεια περιορισμού των κινητοποιήσεων.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει και η φωτογραφία ενός Ιρανού που προτάσσει το σώμα του και δέχεται πλαστικές σφαίρες, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδηλώτριες και δηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ακόμα ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας άνδρας φαίνεται να επιτίθεται αναίτια σε μια γυναίκα σε δημόσιο χώρο, χτυπώντας την στο πρόσωπο. Η βίαιη πράξη του δεν μπόρεσε να μείνει ατιμώρητη.

Στο σύγχρονο Ιράν η μαντίλα επιβάλλεται δια νόμου. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να την φορούν διαφορετικά επεμβαίνει η αστυνομία των ηθών και τις συλλαμβάνει.

Η τιμωρία τους μπορεί να ποικίλει. Από χρηματικό πρόστιμο, φυλάκιση ή μαστίγωμα, ανάλογα με το τι θα αποφανθεί το δικαστήριο, το οποίο πολλές φορές εξαντλεί την αυστηρότητά του.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της επειδή “δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της”.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατό της Αμινί επισημαίνοντας ότι “δεν υπήρξε σωματική επαφή” μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας. Από τη μεριά του ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης έκανε λόγο για ένα “ατυχές” και “λυπηρό” συμβάν.

Πόσο ατυχής και λυπηρός μπορεί να είναι ο θάνατος ενός 22χρονου κοριτσιού που τόλμησε να αφήσει τα μαλλιά της να φανούν αψηφώντας τους νόμους του κράτους;

Τα τελευταία 24ωρα το Ιράν εξεγείρεται και μαζί του εκατομμύρια πολίτες που πιστεύουν ακόμα στη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria