Η βουτιά του ευρώ «ροκανίζει» το όφελος από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου - OlaDeka

Η βουτιά του ευρώ «ροκανίζει» το όφελος από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου

Η κατρακύκλα του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να «φουσκώσει» το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ταυτόχρονα θα «κουρέψει» την αναμενόμενη μείωση της τιμής των καυσίμων στην αντλία – Η μοναδική θετική επίπτωση αφορά τις εξαγωγές

Κοντά στο 20% έχει χάσει η τιμή του πετρελαίου Brent σε λιγότερο από έναν μήνα, αλλά ενώ όλοι θα περίμεναν η πτώση αυτή να αποτυπωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στις λιανικές τιμές των καυσίμων, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το ευρώ έχει διολισθήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου, νόμισμα στο οποίο τιμολογείται το πετρέλαιο.

Το ενιαίο νόμισμα σε κάτι περισσότερο από 40 ημέρες έχει χάσει το 7% της αξίας του, ποσοστό το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο, δεδομένου ότι δεν είναι συνηθισμένες τόσο υψηλές μεταβολές σε νομίσματα.

Στην Αθήνα υπάρχει έκδηλη ανησυχία και αυτό για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εκτροχιασμού του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που αποτελεί για δεκαετίες ένα μεγάλο βραχνά για την ελληνική οικονομία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισάγει ένα πλήθος προϊόντων τα οποία και τιμολογούνται σε δολάρια, με το μεγαλύτερο βέβαια ποσό να αφορά το πετρέλαιο.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι η πτωτική πορεία του ευρώ φρενάρει κατά κάποιο τρόπο την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου, αφήνουν ένα καθαρό ποσοστό μείωσης λίγο πάνω από το 10%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 50% της τιμής των καυσίμων είναι ανελαστικό, αφού αφορά φόρους, γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε για μία «καθαρή» μείωση της τάξεως του 5%.

Αναμένεται μείωση της τιμής στην αντλία 

Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε μία σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στην αντλία, που ίσως αγγίξει και τα 10 λεπτά το λίτρο, τουλάχιστον για το diesel κίνησης, που τελευταία δείχνει να μειώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τη βενζίνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τιμή του diesel κίνησης έχει υποχωρήσει κατά 9 λεπτά σε μέσα επίπεδα, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ για την βενζίνη των 95 οκτανίων η μείωση περιορίζεται για το ίδιο διάστημα στα 2 λεπτά το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αυτή έχει μειωθεί κατά 18% τον τελευταίο μήνα. Στις 29 Αυγούστου συγκεκριμένα, ήταν στα 101,66 δολάρια το βαρέλι και πριν από λίγο ήταν στα 82,96 δολάρια, κάμψη περίπου 18%.

Το ευρώ στις 11 Αυγούστου ήταν στα 1,0319 έναντι του δολαρίου και σήμερα έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 0,96, πτώση 7%.

Τέλος, η υποχώρηση του ευρώ μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για εξαγωγές σε χώρες που έχουν ως νόμισμα συναλλαγών το δολάριο και κυρίως προς τις ΗΠΑ. Και, επίσης, η Ελλάδα γίνεται πολύ φθηνή χώρα για τους Αμερικανούς που θα ήθελαν να την επισκεφθούν ως τουρίστες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria