Εδώ Πανηγυρίζουμε! - OlaDeka

Εδώ Πανηγυρίζουμε!

Ναι! Πανηγυρίζουμε!

Πανηγυρίζουμε γιατί τρέξαμε μετά από 2 χρόνια- μαζικά- στην εμποροπανήγυρη, να απολαύσουμε πανάκριβα (κάποιες φορές και κρύα) σουβλάκια και ψητά σούβλας, στη λαδόκολλα.

Δώσαμε 5€ για τους 12 (λαστιχωτούς) λουκουμάδες, μέσα σε κουπάκι με νερωμένο σιρόπι σοκολάτας.

Καταθέσαμε 5 ολόκληρα € (!!!!) για 10 λεπτά χοροπηδητό στο τραμπολίνο με λάστιχα και σε άλλα «κουρσάκια» που πιθανότατα λειτουργούσαν και 40 χρόνια πριν! Αλήθεια η ρόδα που είδαμε φέτος, τα «αεροσκάφη», οι χειροκίνητες βαρκούλες… από ποια αποθήκη βγήκαν;

Τι περίεργο «παίζει» με την Disneyland που ζητά μόνο 54€ εισιτήριο και ολοήμερη είσοδο σε όλες τις passable attractions/παρελάσεις, όταν εδώ ένα παιδάκι ήθελε 12-15€ για 15 λεπτά χαρά στα προαναφερθέντα παιχνίδια;

 Κι αφού γεμίσαμε τα συρτάρια μας με κάλτσες, εσώρουχα και ακριβούτσικες πιτζάμες, για όλη τη σεζόν (εμπορικέ σύλλογε μην ταράζεσαι), αφού μπήκαμε στον πειρασμό να πάρουμε εκείνο το παπούτσι με τα 2€ που μας έκανε οριακά, όπως το δοκιμάσαμε στον πάγκο και εκείνο το άλλο με τα 5 ευρώ – «έτσι για να υπάρχει»- με δώρο την (σοβαρή) πιθανότητα να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί σωστά η ορθοπεδική κλινική του Γ.Ν Καστοριάς….

Πανηγυρίζουμε για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5/10 στην Καστοριά. Με την επίσημη στήριξη κάποιων φορέων και συλλόγων που σκέφθηκαν, συσκέφθηκαν και κατέληξαν.

Με την ελπίδα να συγκινήσουν κι άλλους εκατοντάδες Καστοριανούς να θυμηθούν τα ζωηρά φοιτητικά νιάτα τους και να βγουν να βροντοφωνάξουν το μεσημέρι της Τετάρτης (γύρω στις 2 υπάρχει λένε ότι σκέφτονται οι διοργανωτές να ορίσουν την ώρα προσέλευσης) για την κατάντια της περιοχής! Για την ερήμωση και το πέπλο μιζέριας που έχει απλωθεί πάνω από τη λίμνη!

Κάπου εκεί στο τέλος του παζαριού…να έχουν φύγει και οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, να έχουν σχολάσει και τα σχολεία (να συμμετάσχει και το «μέλλον» της περιοχής), να έχουν φάει και το μεσημεριανό τους οι συνταξιούχοι, να είναι και σε mood σχολάσματος οι δημόσιοι υπάλληλοι!

 Η πόλη έχει όραμα δηλαδή! Βρήκε τη λύση! Μαζί με κάποιες επισκέψεις φορέων σε Υπουργικά γραφεία, για νέες υποσχέσεις στη μεγάλη προεκλογική περίοδο που διανύουμε…Και οποία χαρά όταν βλέπεις τους στόχους να πραγματοποιούνται και τα έργα ανάπτυξης να παίρνουν σάρκα και οστά!

Όπως π.χ. το πολυπόθητο (και πανάκριβο) φυσικό αέριο που όλα δείχνουν ότι πλησιάζει, καθώς άρχισε να τρυπάει η αρμόδια εταιρία την Οδό Γράμμου. Μετά, θα αλλάξει (κάποια στιγμή) η ΔΕΥΑΚ τους αγωγούς ύδρευσης και μετά θα μπει η πολύτιμη άσφαλτος, να μην σπάμε τα ΙΧ μας κι εμείς και οι επισκέπτες. Αν, βέβαια, δεν προλάβει να έρθει νέα τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες, ώστε να σκαφτεί ξανά όλη η πόλη.

Πανηγυρίζουμε που επιστρέφουν σιγά σιγά οι 2000 και πλέον συμπολίτες μας που κατέκλυσαν τα ελληνικά νησιά, προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρό τους να ζήσουν λίγη από την χλιδή και τον πλούτο της κοσμοπολίτικης Μυκόνου και της ατμοσφαιρικής Σαντορίνης. Μέσα με μια κουζίνα, σερβίροντας πεινασμένους τουρίστες, πλένοντας τα πιάτα τους  ή καθαρίζοντας δωμάτιά τους, για 10 ώρες την ημέρα..7 μέρες την εβδομάδα και διαμένοντας -στην καλύτερη περίπτωση- σε δωμάτια  επιπέδου φοιτητικών εστιών με άγνωστους συγκατοίκους.

Πανηγυρίζουμε που παραμένουμε στις πρώτες θέσεις ανεργίας… πανευρωπαϊκά!

Πανηγυρίζουμε που οι πιέσεις  για επιδοτήσεις μερικών μεγαλο-γουνοποιών (που αν παρατηρείτε σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν στροφή  180º στις επαγγελματικές τους πορείες και με την βοήθεια των επιδοτήσεων που πληρώνει αδρά ο Έλληνας φορολογούμενος για έναν κλάδο με αβέβαιο μέλλον, αλλά πλούσιο παρελθόν), είναι παγίως η προτεραιότητα των φορέων και των εκλεγμένων μας στα Υπουργεία. Τι κι αν ο κλάδος πηγαίνει παγκοσμίως από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια (μετρήστε πόσοι τεράστιοι οίκοι μόδας έχουν γυρίσει την πλάτη στην φυσική γούνα)αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργατοτεχνίτες και κλειδωμένα τα μικρά εργαστήρια που δε δικαιούνται αποζημιώσεις λόγω πολέμου, ακρίβειας, κορονοϊού κλπ.

Πανηγυρίζουμε που βλέπουμε τους νυν και τους ‘προσεχώς’ υποψήφιους να τρέχουν για να προλάβουν πόζες σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και μη. Μα σε πανηγύρια θέλετε, σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, σε εγκαίνια, σε μνημόσυνα, σε γάμους, σε γιορτές..είναι παντού κάποι@  κοστουμαρισμέν@ που πασχίζει να βγάλει μια φωτογραφία. Να μοιραστεί μετά με τους followers τ@ την ικανότητα να στήνεται στον φωτογραφικό φακό χαμογελαστ@ και να συνομιλά  με τον απλό λαό, την ώρα που μασουλά κάτι από τον μπουφέ.

Πανηγυρίζουμε που ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει κάποια στιγμή από τα μέρη μας για να φωτογραφηθεί με τα τοπικά κομματικά στελέχη και να ακούσει τα προβλήματα από τους ίδιους τους φορείς. Να δώσει (ίσως) απαντήσεις για τις εργασίες στο Φράγμα Νεστορίου. Να αναδείξει την αξία της Σήραγγας Κλεισούρας! Να υποσχεθεί ξανά την τεράστια στήριξη της τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και νέα  μέτρα που θα φέρουν πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Θα γυρίσουν και τους νέους, πίσω!!!

Να θυμηθεί, ίσως, την πρόσφατη  δήλωση του Υπουργού Τουρισμού περί Κόμο…Γιατί έχουμε χίλιους λόγους να Πανηγυρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι το μέλλον μας. Θα μας ξελασπώσει τώρα στα δύσκολα.

Τα λιγοστά ξενοδοχεία (όσα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δηλαδή) δε θα χωράνε τους τουρίστες, τα εστιατόρια θα αναγκαστούν να παραγγείλουν έξτρα τραπεζοκαθίσματα και πιάτα. Η τοπική «καφ-εστίαση» και η «διαμονή» θα  πάρουν τα πάνω τους, δηλαδή και όλα αυτά θα μοιάζουν βγαλμένα από όνειρο για όλους μας! Η ανάπτυξη, η τουριστική, θα έρθει! Θα γίνει κι ένα βυζαντινό συνέδριο τον Δεκέμβρη να απογειωθούμε, μέχρι την δεδομένη πληρότητα κι επιτυχία λόγω Χριστουγέννων  (αλήθεια, βλέπετε καμία διάθεση/σχέδια για κορυφαίο πάρκο ψυχαγωγικό που θα προσελκύσει εκατοντάδες λεωφορεία, αναλογιζόμενοι ότι μπαίνει ήδη Οκτώβρης;)

Σε άλλο – παράλληλο σύμπαν-, λίγα χιλιόμετρα μακριά από εδω…μιάμιση ώρα μέσω Εγνατίας, οι κλάδοι και οι φορείς πασχίζουν εδώ και καιρό να φέρουν εταιρίες Low Cost στο αεροδρόμιό τους. Η Ryanair θα μπορούσε άνετα να εντάξει τον «Βασιλιά Πύρρο» στο πρόγραμμά της, λένε οι Γιαννιώτες. Και έχουν βάσιμες ελπίδες να εργάζονται γι αυτό. Αντιλαμβάνονται φυσικά τι σημαίνει αυτό γενικότερα για την ανάπτυξη του τουρισμού όλης της Περιφέρειας. Όσο εδώ, θυμηθείτε, ακούσαμε για εργασίες στον πύργο ελέγχου του «Αριστοτέλη», τις οποίες δεν είδαμε ποτέ!

Μετράμε πτήσεις προς Αθήνα, με το σταγονόμετρο κι αυτές όσο επιδοτεί το κράτος την άγονη γραμμή.

Στο επίσης γειτονικό Νυμφαίο, πάλι, υπάρχει η πρόθεση ανέγερσης ενός 5αστερου ξενοδοχείου 52 δωματίων, από ιδιώτες…αλλά οι τοπικοί φορείς εκεί αντιδρούν σε αυτή την προοπτική, σκεπτόμενοι το μέλλον των 10(!) παραδοσιακών ξενώνων!! Σαν να υπάρχει όριο προσέλευσης επισκεπτών στην περιοχή. Σαν να αποτρέπει η κατασκευή μιας ελκυστικής υποδομής (με τις ανέσεις και τη διαφήμιση που μπορεί να προσφέρει), την άρτια λειτουργία και την πληρότητα των άλλων παραδοσιακών ξενώνων.

Καταλήγουμε στο ότι φταίνε τα μυαλά μας για όλα όσα μας συμβαίνουν και οι ευθύνες βαραίνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις αποφάσεις μας, τις επιλογές μας και τις προτεραιότητές μας….Στα βουνά, φαίνεται, σκεπτόμαστε και κρίνουμε αλλιώς!! 

Ο κόσμος άλλαξε κι εμείς παραμένουμε βαλτωμένοι σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε οράματα, σε προσδοκίες, σε όλα…

Ας συνεχίσουμε να καθρεφτιζόμαστε…ατάραχα!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria