ΔΝΤ: Κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη προβλέπει το ΔΝΤ - OlaDeka

ΔΝΤ: Κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη προβλέπει το ΔΝΤ

Τους φόβους της για έναν χειμώνα που θα έχει δυσκολιές και ενδεχομένως κοινωνικές αναταραχές εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Για τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μίλησε η η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη.

ΚΡΙΟ φόβος μιας πιθανής ύφεσης είναι υπαρκτός και όσα συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική περίοδο στην Ευρώπη σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βρει την «χρυσή τομή» ανάμεσα στην μάχη της κατά του πληθωρισμού και την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι πολλοί οικονομολόγοι έσφαλαν όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν, καλώντας παράλληλα τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», συμπλήρωσε.

Ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος εφόσον η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, όμως εάν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη υπάρχει περίπτωση να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria