ΔΕΘ 2022: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη - OlaDeka

ΔΕΘ 2022: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

«Έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμουΑλλά δεν είμαι κωλοτούμπας και έχω πει πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δε νοείται να αλλάξουν πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει. (…) Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας λίγο το μπόνους εδρών ώστε να κατακτήσουμε αυτοδυναμία. Προτιμώ να περνάω χρόνο για να πείσω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτοδυναμίας».

«Πολιτική τερατογένεση μια πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25-ΚΚΕ»

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «καταστροφικό σύστημα για τη χώρα» την απλή αναλογική, εκτιμώντας πως η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες. «Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τους αριθμούς της απλής αναλογικής. Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και να γίνει κυβέρνηση με Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη-Κουτσούμπα θα συνιστά πολιτική τερατογένεση και πρέπει να το ξέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι».

«Εργαλειοποιεί την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κ. Ανδρουλάκης»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, και ειδικά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για εργαλειοποίηση του ζητήματος: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκα τις παραιτήσεις, ανοίξαμε μια εβδομάδα νωρίτερα τη Βουλή, κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής».

«Ταυτόχρονα και τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μια ακόμη δικλείδα ασφάλειας στις νόμιμες επισυνδέσεις ώστε αν αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε. (…) Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. (…) Οι μυστικές υπηρεσίες διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, αλλά υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού ζητήματος. Μπορεί να πάει όμως να ενημερωθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ωστόσο πως η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν νόμιμη: «Δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο ενώσω ήταν υποψήφιος πολιτικός αρχηγός και ευρωβουλευτής. Αλλά κανείς δεν εξαιρείται από το νόμο. (…) Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ έπειτα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε επιμελώς όποια συνάντηση μαζί μου από τη στιγμή που εκλέχθηκε. (…) Έχει πει πολλές φορές πως δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά συνέπεια πιστεύω πως αυτό το σφάλμα (παρακολουθήσεις) ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. (…) Ακολουθεί μια πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει στο πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα που θα του τεθούν μετά τις εκλογές».

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης: Αποσταθεροποιητική ενέργεια η προσπάθεια για πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις απόπειρες πολιτικής αποσταθεροποίησης που είχε καταγγείλει κατά το παρελθόν, αναφέρθηκε αρχικά στις ρωσικές κινήσεις:

«Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για να προκληθεί πολιτική αστάθεια είναι δεδηλωμένη στρατηγική τη Ρωσίας. (…) Είναι πρόκληση για όλες τις χώρες η απόπειρα αποσταθεροποίησης. Ίσως η Ρωσία θα περίμενε διαφορετική στάση λόγω των διαχρονικών δεσμών της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχουν εντός της Ευρώπης κόμματα φίλα προσκείμενα προς τη Ρωσία. Και η Ρωσία τα στηρίζει αυτά τα κόμματα. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα επιτραπούν ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθών. Έχουμε στοιχεία της αμερικανικής δικαιοσύνης για διοχέτευση ποσών μέσω ρώσων ολιγαρχών σε έλληνες εκπροσώπους – συμμετείχαν και έλληνες δημοσιογράφοι- με σκοπό να στηθεί φιλορωρωσικό δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών, το 2016. Σας μιλάω για θέματα γνωστά».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που καλούσε σε αλλαγή κυβέρνησης, τονίζοντας: «Για το ζήτημα της Τουρκίας επαναλαμβάνω την δήλωση του Ερντογάν που θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό. Αλλά αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

Τέλος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης γιατί όπως είπε ζητεί μετ επιτάσεως διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που συνιστά από μόνο του «αποσταθεροποιητική ενέργεια»: «Όλη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια για πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. Αυτό από μόνο του είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια γιατί ότι θα κινδυνέψουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. (…) Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Ελπίζω του χρόνου να είμαι ξανά σε αυτή τη θέση».

«Δεν είμαι εγώ αυτός που είπα Ερντογάν “γιοκ”»

«Είναι προβληματική η διαρκής επιθετικότητα που εκπέμπεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Κατανοώ πως ενόψει των εκλογών τα κόμματα υπερθεματίζουν σε εθνικισμό. Τα τουρκικά κόμματα όμως δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε στην επιθετικότητα τον κ. Ερντογάν. Από την άλλη θα επιμένουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις. Ενώ η Τουρκία προκαλεί την ένταση επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα αυτή που προκαλεί. (…) Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε με μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας, θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά θα συνεχίσουμε να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαι εγώ αυτός που είπα “Ερντογάν γιοκ”. (…) Άλλωστε αυτά έχουν ειπωθεί στο παρελθόν και έχουμε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και εκτιμώ πως θα ξανασυναντηθούμε».

«Θα εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μέτρα στήριξης»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και για το 2022 και για το 2023. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση μπορεί και εφαρμόζει το εν λόγω δημοσιονομικό πακέτο γιατί επιτυγχάνονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. 

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρωνπου ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού». Εκτίμησε πως είναι απολύτως εφικτό να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria