Αλάτι στα φάρμακα: Κόκκινος συναγερμός για την υγεία - OlaDeka

Αλάτι στα φάρμακα: Κόκκινος συναγερμός για την υγεία

Μόνο μικρές δόσεις φαρμάκων, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, μπορεί να υπερβαίνουν τη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλατιού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το αλάτι κάνει κακό και δεν πρέπει να τρώμε πολύ. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι διαλυτές εκδόσεις πολλών φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή περιέχουν νάτριο, το οποίο αποτελεί το επιβλαβές συστατικό στο αλάτι. Τέτοια φάρμακα περιλαμβάνουν παρακεταμόλη και άλλα παυσίπονα, φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, φάρμακα για την καούρα και τη δυσπεψία και συμπληρώματα βιταμινών.

Βάσει των ευρημάτων μιας έρευνας που παρατίθεται από το Which UK, μια ημερήσια δόση πολλών από αυτά θα μπορούσε να μας οδηγήσει άθελά μας να υπερβούμε το μέγιστο στόχο των 6 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα (ισούται με ένα κουταλάκι του γλυκού). Για παράδειγμα, τα έξτρα διαλυτά δισκία δημοφιλούς παυσίπονου περιέχουν το ισοδύναμο 1,2 g αλατιού ανά δισκίο. Η μέγιστη ημερήσια δόση των οκτώ δισκίων αντιστοιχεί σε 9,6 g αλατιού. Για αυτό συνιστάται να ελέγχετε τις ετικέτες των φαρμάκων σας για τις ποσότητες χλωριούχου νατρίου ή διττανθρακικού νατρίου ή\και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας εάν αξίζει να αλλάξετε σε μια ποικιλία χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα που αγοράζουμε. Παρότι πολλές κυβερνήσεις στο εξωτερικό έχουν συστήσει σε εταιρείες παραγωγής φαγητού τη μείωση του αλατιού, αλλά προς το παρόν μόνο εθελοντικά, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμα, υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς το αλάτι στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει τα τρόφιμά του σε αντίστοιχα με χαμηλό νάτριο.  Αν και μπορεί να παρατηρήσετε τη διαφορά στην αρχή, μετά από μερικές εβδομάδες οι γευστικοί σας κάλυκες θα προσαρμοστούν και δεν θα μπορείτε πλέον να διακρίνετε τη διαφορά. Απλά να είστε προσεκτικοί με τις ετικέτες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria