Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, σήμερα στις 17:00 για την ενεργειακή κρίση - OlaDeka

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, σήμερα στις 17:00 για την ενεργειακή κρίση

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη για τα ζητήματα της ενέργειας υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διεξαχθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη γίνεται στη σκιά της νέας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και ενώ στην Ευρώπη εξετάζονται διάφορα σενάρια για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα, την ανακοίνωση της Gazprom να κρατήσει κλειστή τη ροή του Nord Stream 1, επικαλούμενη βλάβη σε τουρμπίνα, τιμολογεί σήμερα η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Οι τιμές στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, κάνουν ράλι άνω του 30% στα 282 ευρώ την μεγαβατώρα, αντιστρέφοντας τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα (είχε υποχωρήσει 37%).

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις με τον Nord Stream 1 και τη νέα αιφνιδιαστική κίνηση της Gazprom να μην δώσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό πυροδοτούν ανησυχία. Αν και η Ελλάδα δεν εφοδιάζεται με αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό,  το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι στρόφιγγες του αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη της ζήτησης LNG προκειμένου να αντικατασταθούν οι ποσότητες του ρωσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή η προσφορά του υγροποιημένου αερίου θα είναι πλέον περιορισμένη.

Η ατζέντα της σύσκεψης

Η αποψινή σύσκεψη, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα πραγματοποιηθεί με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον πρωθυπουργό.

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, του φυσικού αερίου και την επικαιροποίηση των δράσεων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις και η επάρκεια αγαθών αλλά και οι σχεδιασμοί που έχει κάνει η Ελλάδα, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πλειάδα μέτρων αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί.  «Θα λάβουμε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση των πολιτών».

Σκρέκας σε βιομηχάνους: Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη έρχεται μετά το ραντεβού που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τρεις ισχυρούς άνδρες του βιομηχανικού κλάδου, όπου τους κάλεσε να εκπονήσουν σχέδια για τα εργοστάσιά τους ώστε να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και ρεύματος.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνάντηση με τους κ.κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο από την Αλουμίνιον της Ελλάδος, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της ΤΙΤΑΝ και Γιάννη Στασινόπουλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τους ζήτησε να εκπονήσουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών τους, ώστε να τα εφαρμόσουν σε περίπτωση ανάγκης το χειμώνα. Στόχος είναι η περικοπή του φυσικού αερίου κατά 15%.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών, καλώντας τους για εξοικονόμηση ενέργειας. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι σε πρώτη φάση να γίνουν συστάσεις για περικοπή της κατανάλωσης με εθελοντικό χαρακτήρα για σπίτια και επιχειρήσεις.

Όμως, εάν τα πράγματα δυσκολέψουν κι άλλο λόγω πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου και της δυσκολίας για εξεύρεση LNG, τότε υπάρχει ορθάνοιχτο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις 14 Σεπτεμβρίου μετά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria