Politico για τις παρακολουθήσεις: «Αυξάνεται η πίεση στον Μητσοτάκη – Τα σημαντικά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα» - OlaDeka

Politico για τις παρακολουθήσεις: «Αυξάνεται η πίεση στον Μητσοτάκη – Τα σημαντικά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα»

Ειδική αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων που έχει φέρει αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο της χώρας έκανε το Politico, μέσα από τη στήλη του «Brussels Playbook».

Όπως αναφέρει το Politico, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το κινητό του πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ παρακολουθείτο και έριξε την πλήρη ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αρνούμενος πως γνωρίζει οτιδήποτε για το σκάνδαλο. Διευκρίνισε δε πως ήταν νόμιμη.

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται σε «διαλεκτική μετατόπιση ευθυνών» που επιχείρησε ο Μητσοτάκης, καυτηριάζοντας τη δήλωσή του περί κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΥΠ.

«Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την ΕΥΠ για κατασκοπεία αρχηγού της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία – αλλά όχι, φυσικά, την εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, το Politico σχολίασε αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με τη φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».

«Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έμεινα αναπάντητα από τον Μητσοτάκη.

«-Ποιος ο λόγος που κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;

Τι γνωρίζουμε: O Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.

-Αν δεν διέταξε την υποκλοπή ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;

Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

-Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;

Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο τόνιζε ότι είναι “πιθανό” πως οι “υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες” στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria