Τιμή κιλοβατώρας ανά πάροχο για τον Σεπτέμβριο 2022 που θα αγγίζει ακόμα και τα 0.80 λεπτά! - OlaDeka

Τιμή κιλοβατώρας ανά πάροχο για τον Σεπτέμβριο 2022 που θα αγγίζει ακόμα και τα 0.80 λεπτά!

Οι πάροχοι βάσει της νέας τροπολογίας της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένοι ανακοινώνουν την τιμή της κιλοβατώρας την 20η μέρα κάθε μήνα. Αυτό απόψε δεν έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα καθώς οι  πληροφορίες κάνουν λόγο για τιμές “φωτιά” ΔΕΗ που θα προσεγγίζουν τα 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές στα επίπεδα των 0,20 – 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα πρέπει οι επιδοτήσεις να διπλασιασθούν. Οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Τετάρτη (24/8).

Οι ιδιώτες πάροχοι αναμένεται να τιμολογήσουν αντίστοιχα περί το 0,65 – 0,70 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Από τον κλάδο ενέργειας εκτιμούν ότι λίγες εταιρείες θα βρεθούν έστω και οριακά κάτω από τα 0,60 ευρώ. Σημειωτέον ότι η χρέωση για τον Αύγουστο, που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ήταν 0,486

Βασική αιτία για τις αυξήσεις είναι η εκρηκτική άνοδος που έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 172 ευρώ.

Το month ahead σύστημα που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα

Το κόστος του ρεύματος τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι κατά 40% ακριβότερο καθώς το μοντέλο τιμολόγησης month ahead που ακολουθεί η ελληνική αγορά δεν είναι βιώσιμο όπως έχει αναλυθεί σε άρθρο του Γιώργου Τσιτσιλιανου στο flash.gr.

Συνεπώς θα απαιτηθεί η επιδότηση περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που προβλέφθηκαν τον Αύγουστο για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να διατηρηθεί στην περιοχή των 0,14-0,16 ευρώ.

Το 1,136 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου θα εκτοξευθεί στο 1,6 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξυ ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, όπως ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.

Και αμέσως μετά την ανακοίνωση, το φυσικό αέριο έκανε άλμα 8% αγγίζοντας τα 258 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν και αλλάζουν πάροχο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες 182.000 καταναλωτές έχουν προσφύγει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας έχοντας χρέη προς τους παρόχους που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προτάσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΣΑΗ-ΕΣΠΕΝ), επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και αλλάζουν πάροχο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εντολή αποκοπής, δηλαδή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος, σε πρώην πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο είτε αφήνοντάς τους απλήρωτες οφειλές, είτε έχοντας κάνει μεν διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών, που όμως σταμάτησαν να τηρούν στην πορεία.

Σε κάθε περίπτωση από τα τέλη Αυγούστου διαφαίνεται ότι ο χειμώνας από πλευράς κόστους ενέργειας αναμένεται δραματικός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria