Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα – Σήμερα «κληρώνει» ο πληθωρισμός - OlaDeka

Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα – Σήμερα «κληρώνει» ο πληθωρισμός

Tην πιο δυσάρεστη έκπληξη «έκρυβε» η τελευταία μέρα του Αυγούστου καθώς για σήμερα η  χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ και διαμορφώνεται  στα 697,41 ευρώ/MWh, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 697,25 ευρώ/MWh  που καταγράφηκε προχθές. H Ελλάδα για σήμερα κρατάει τα ηνία της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αντίθετα οι τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  σημειώνουν πτώση σε σχέση με τα επίπεδα  των άνω των 700 ευρώ που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 600 ευρώ/MWh  

Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα – Σήμερα «κληρώνει» ο πληθωρισμός-1

Όσο αναφορά το ενεργειακό μείγμα  στην χώρα μας το φυσικό αέριο συμμετέχει με 41,78%, ο λιγνίτης με 19,52%, οι ΑΠΕ με 19,28%, οι εισαγωγές με 7,52% και τα υδροηλεκτρικά με 5,57%.

Στην αγορά του φυσικού αέριου, η είδηση πως η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι την επιβολή πλαφόν στις τιμές αλλά και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  έριξαν  και την τιμή του στο Ολλανδικό χρηματιστήριο κάτω από τα 300 ευρώ των προηγούμενων ημερών. 

Περιμένοντας τις ανακοινώσεις 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στραμμένο το βλέμμα στις σημερινές  πρώτες ανακοινώσεις της Eurostat  για τον πληθωρισμό του Aυγούστου, καθώς θα έχει την πρώτη εικόνα για το πώς «κάλπασαν» οι τιμές καταναλωτή, πριν  να έχει και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός τον Ιούλιο εμφάνισε μια οριακή επιβράδυνση. Στην Ελλάδα καταγράφηκε άνοδος τιμών κατά 11,3% τον Ιούλιο, από 11,6% τον Ιούνιο. 

Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Όπως επισήμαιναν κυβερνητικά στελέχη τον προηγούμενο μήνα, αυτό τον μήνα αναμένεται να φανεί η θετική επίπτωση του  νέου μηχανισμού για το ρεύμα καθώς από την 1η Αυγούστου έχει τεθεί ένα έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στα 15-18 λεπτά. Μένει, βέβαια να δείξουν κάτι τέτοιο και τα «νούμερα» καθώς ο Αύγουστος ήταν μήνας που πέρασαν και αρκετές αυξήσεις στο ράφι. 

Στη Γερμανία, πάντως, ο πληθωρισμός σημείωσε  νέο υψηλό όλων των εποχών τον Αύγουστο, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σημείωσαν άλμα 8,8% από πέρυσι τον Αύγουστο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria