Ρεύμα: Έκτακτη παρέμβαση στην αγορά προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - OlaDeka

Ρεύμα: Έκτακτη παρέμβαση στην αγορά προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει “έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία”, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Τσεχία που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα, η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

Η συνάντηση των υπουργών ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, όμως οι εξελίξεις έφεραν την επίσπευση.

Ο Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε

Στα 1.000 ευρώ/μεγαβατώρα τα συμβόλαια σε Γερμανία- Γαλλία

Για πρώτη φορά σήμερα έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, καθώς εντείνεται η ενεργειακή κρίση στην περιοχή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κίνηση έρχεται μετά από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από 25%, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου. Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης πτώση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το 2023 αυξήθηκε έως και 6,6%, φτάνοντας στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε πάνω από το επίπεδο των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.

Υπέρ της επιβολής πλαφόν και το Βέλγιο

Υπέρ της επιβολής πλαφόν τάχθηκε σήμερα η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, η οποία προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση οι επόμενοι 5-10 χειμώνες  στην Ευρώπη θα είναι τρομεροί.

«Οι επόμενοι 5 έως 10 χειμώνες θα είναι φοβεροί αν δεν γίνει κάτι. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές αερίου», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι ένα πλαφόν στις τιμές θα βοηθήσει να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος κατά 770 ευρώ.

Η υπουργός επεσήμανε ότι η σχέση μεταξύ των τιμών του αερίου και του ρεύματος χρειάζεται επειγόντων μεταρρύθμιση.

«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αποτυγχάνει και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση… Αυτό δεν είναι πλέον βιώσιμο για πολλές οικογένειες και εταιρείες. Το ρεύμα παράγεται το ίδιο φτηνά με πέρυσι αλλά πωλείται σε τιμές ρεκόρ. Με τη μεταρρύθμιση, αντιμετωπίζουμε τα παράλογα υπερκέρδη», σημείωσε.

«Ο χρόνος για συζητήσεις έχει τελειώσει, τώρα είναι ώρα αποφάσεων», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, τάχθηκε χθες υπέρ της επιβολής πλαφόν σε επίπεδο ΕΕ στις τιμές της ενέργειας.

«Πρέπει εν τέλει να σταματήσουμε την τρέλα που ζούμε στις αγορές ενέργειας. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μία ευρωπαϊκή λύση», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος σε χθεσινή δήλωσή του.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria