«Παράθυρο» Μπάιντεν κατά της απόφασης για τις αμβλώσεις - Υπογράφει νέο διάταγμα - OlaDeka

«Παράθυρο» Μπάιντεν κατά της απόφασης για τις αμβλώσεις – Υπογράφει νέο διάταγμα

Πρόκειται για το δεύτερο σχετικό διάταγμα που υπογράφει ο Τζο Μπάιντεν για να προστατεύσει τη διαδικασία της άμβλωσης στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά την ιστορική απόφαση της κατάργησης του νόμου «Roe Vs Wade», ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει τις προσπάθειες για να προστατεύσει το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών στην φαρμακευτική διακοπή κύησης, μέσα από ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο διάταγμα πρόκειται να δώσει εντολή στο Τμήμα Ανθρωπισμού και Υπηρεσιών Υγείας (HHS) να βρει τρόπους έτσι ώστε να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη για τους ασθενείς που αναζητούν φροντίδα σε σχέση με την εγκυμοσύνη τους.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί, ανώτερο διοικητικό στέλεχος των ΗΠΑ αποκάλυψε στο Guardian ότι σύντομα το HSS θα δημοσιεύσει τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες που έχουν ασφάλεια υγείας θα μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση για ένα μέρος των χρημάτων που θα ξοδεύουν για το ταξίδι που ίσως χρειαστεί να κάνουν από τη δική τους πολιτεία σε μία άλλη, όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, ώστε να υποβληθούν στη διαδικασία.

Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν καλύπτει τα έξοδα των ασθενών που χρειάζεται κάνουν αυτό το ταξίδι. Παράλληλα, μόνο σε 16 πολιτείες η ιατρική ασφάλεια καλύπτει τα έξοδα για διακοπή κύησης -και μόνον στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται ιατρικά απαραίτητο.

Πρόκειται για το δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα που υπογράφει ο Τζο Μπάιντεν με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση, το οποίο προβλέπεται ότι θα γίνει επίσης αντικείμενο κριτικής, καθώς παραμένει αρκετά ασαφές (όπως και εκείνο του Ιουλίου).

Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι οι δυνατότητες του Λευκού Οίκου αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων στην άμβλωση είναι περιορισμένες, χωρίς και τη συνεργασία του Κογκρέσου.

Οι πιέσεις, όμως, που δέχεται η κυβέρνηση Μπάιντεν για την ανεύρεση μιας λύσης ολοένα και κλιμακώνονται, αφού οι αμβλώσεις όχι μόνο δεν σταματούν στις πολιτείες όπου έχουν καταστεί παράνομες, αλλά απειλούν και τη ζωή χιλιάδων γυναικών, αφού πλέον γίνονται χωρίς τον έλεγχο των επίσημων φορέων. Την ίδια στιγμή, το ιατρικό προσωπικό φαίνεται δύσπιστο ακόμα και απέναντι στις γυναίκες που απέβαλαν το έμβρυο λόγω προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα.

Τι συμβαίνει με την άμβλωση στις ΗΠΑ

Η κατάργηση του νόμου «Roe Vs Wade», ο οποίος προστάτευε για σχεδόν 50 χρόνια το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, συνεπάγεται ότι πλέον η κάθε πολιτεία μπορεί να περάσει τη δική της νομοθεσία, σε σχέση με το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις η επιλογή στην άμβλωση θα παραμείνει νόμιμη. Ο διχασμός και η πόλωση, φυσικά, ακολούθησαν.

Προς το παρόν, ήδη 10 πολιτείες έχουν καταργήσει εντελώς την έκτρωση, ακόμα και στις περιπτώσεις που η έγκυος είναι ανήλικη ή αποτελεί θύμα βιασμού, ενώ άλλες 4 πολιτείες έχουν προχωρήσει σε μερική απαγόρευση της διαδικασίας. Ήδη διαφαίνεται, όμως, ότι το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στις μισές περίπου πολιτείες του αμερικανικού κράτους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria