Ουκρανία: Άνοιξαν ξανά τα λιμάνια για εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων - OlaDeka

Ουκρανία: Άνοιξαν ξανά τα λιμάνια για εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Ο αντιπρόεδρος του Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου, Ντένις Μαρτσούκ δήλωσε, οι εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την Ουκρανία θα μπορούσαν να φτάσουν τους 4 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος Αυγούστου, που είναι περισσότερο από το 50% των προπολεμικών επιπέδων.

«Οι εξαγωγές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τον Ιούλιο καταφέραμε να μεταφέρουμε σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους. Τον Αύγουστο έχουμε ήδη εξάγει 670.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα ποσοστό γύρω στα 4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Επίσης αυτό είναι ακόμη περισσότερο από το 50% του προπολεμικού επιπέδου», είπε ο Μαρτσούκ, σύμφωνα με την Ukrinform.

Ο Μαρτσούκ υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι, χρησιμοποιώντας διαφορετικές οδούς, η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων κάθε μήνα. Επομένως, η επανέναρξη των μεταφορών μέσω των λιμανιών της Οδησσού θα συμβάλει στην αύξηση του εξαγωγικού δυναμικού.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, έχοντας θαλάσσια λιμάνια, πέρυσι φορτώναμε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους κάθε μήνα, για αυτό η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών οδών εξαγωγής αυξάνεται. Το μόνο ζήτημα είναι η διασφάλιση της ασφαλούς κίνησης των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Περίπου 27 πλοία έχουν ήδη αναχωρήσει από τα λιμάνια μας μέσω της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Μαρτσούκ.

Όπως αναφέρεται, 20 ημέρες από την έναρξη των εξαγωγών, 27 πλοία που μετέφεραν συνολικά 670.000 τόνους αγροτικών προϊόντων έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια.

Στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία, η Τουρκία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπέγραψαν την Πρωτοβουλία για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και προϊόντων διατροφής από τα λιμάνια της Οδησσού, του Chornomorsk και του Pivdennyi.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria