Οι Θαυματουργές ιδιότητες των κόκκινων φρούτων

Πληθώρα ερευνών και μελετών εγκωμιάζουν τις ιδιότητες και τα οφέλη στην υγεία που έχουν πολλά κόκκινα φρούτα, όπως μούρα και φράουλες.

Τα κόκκινα φρούτα είναι λαχταριστά στην τόσο στην όψη όσο και τη γεύση. Φράουλες, μούρα, ράσμπερις κ.α. είναι απολαυστικά μόνα τους, αλλά και ως συστατικό σε εκατοντάδες συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Πλέον, η κατανάλωσή τους θα γίνει για εσάς ακόμα πιο δελεαστική, αν μάθετε ότι προσφέρουν και αρκετά οφέλη για την υγεία.

Μια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, κάνει λόγο για τις ιδιότητες αυτών των μικρών δεσμών γλυκύτητας μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους σε μια σειρά υγειονομικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, τύποι διαβήτη, καταρράκτης, καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, χοληστερόλη εγκεφαλικά και υπέρταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν άφθονες βιταμίνες, φαινόλες και  καροτενοειδή – αντιοξειδωτικά που ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα την ικανότητά μας να καταπολεμούμε τις φλεγμονές.

Πέρα από την εν λόγω έρευνα, υπάρχουν κι άλλες μελέτες που αποδεικνύουν τις ιδιότητες των κόκκινων φρούτων στην υγεία. Ακολουθεί μια αναφορά σε κάποια χαρακτηριστικά ορισμένων κόκκινων φρούτων.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές κόκκινο φρούτο, το οποίο διαθέτει υψηλές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Περιέχει, επίσης, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μια σειρά από πολυφαινόλες (μικροθρεπτικά συστατικά) και λίγο ψευδάργυρο, σίδηρο και διαιτητικές ίνες.

Κράνμπερις

Πολλές είναι οι γυναίκες (ειδικά) που υποφέρουν από ουρολοιμώξεις,  μια συχνή βακτηριακή λοίμωξη συχνότερα οφειλόμενη στο E.Coli. Aλλά το κράνμπερι, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, λέγεται ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων. Η αθλητική διατροφολόγος Kelly Jones, σύμφωνα με σχετικό κείμενο της Mirror, αναφέρει πως είναι πιθανό οι ενώσεις στα κράνμπερι να βοηθούν τα βακτήρια να μην προσκολλώνται στις επιφάνειες της ουροδόχου κύστης. Παρόλα αυτά, επιπλέον επιστημονικές έρευνες αναφέρουν αντικρουόμενα συμπεράσματα για τις ιδιότητες των κράνμπερις στις ουρολοιμώξεις, με ορισμένες να αποτυπώνουν πως δεν είναι ακόμα σαφές αν πράγματι έχουν κάποια προληπτική δράση.

Μούρα

Εάν ο στόχος σας είναι να μειώσετε την «κακή χοληστερόλη» σας και να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις, τότε σχεδόν κάθε είδος μούρων από σμέουρα μέχρι και βατόμουρα θα επιτελέσουν αυτό το έργο. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports η καθημερινή κατανάλωση μούρων συσχετίστηκε με τέσσερις βαθμούς μείωση της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη».

Επιπλέον, μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology , επισημαίνει την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων ότι τα μούρα επηρεάζουν θετικά τον εγκέφαλο. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. Συγκεκριμένα, έπειτα από μελέτη της διατροφής 6.010 γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών, ανακάλυψαν ότι όσες έτρωγαν μούρα, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, καθυστέρησαν τη γνωστική τους γήρανση έως και δυόμισι χρόνια. Αποδίδουν αυτό το χαρακτηριστικό στην αυξημένη ανθοκυανιδίνη και περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή των μούρων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria