Ξανά σε τριπλό κλοιό ακρίβειας η οικονομία από την νέα άνοδο σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα - OlaDeka

Ξανά σε τριπλό κλοιό ακρίβειας η οικονομία από την νέα άνοδο σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα

Χαρήκαμε; Πάμε απ’ την αρχή…

Δεν πρόλαβε να εμπεδωθεί το κλίμα ευφορίας από την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα που βρίσκονται στα χαμηλά 5μηνου, ήρθε η σημερινή ημέρα να θυμίσει ότι το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία είναι ιδιαίτερα ρευστό

Λίγο φαίνεται ότι τελικά κράτησε η ευφορία που προκλήθηκε από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κάτι που ώθησε τις λιανικές τιμές της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Η σημερινή ημέρα ήταν μάλλον μία κακή ημέρα, με τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα να τραβούν ξανά την ανηφόρα υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά το «τέρας» είναι εδώ και δείχνει ξανά τα δόντια του.

Με τις τιμές των καυσίμων στην αντλία να σημειώνουν και σήμερα πτώση και να εδραιώνεται η μέση τιμή κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης η επικρατούσα τιμή να διαμορφώνεται κοντά στα 1,7 ευρώ το λίτρο, ήρθε η σημαντική άνοδος στο πετρέλαιο διεθνώς, κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου και να θυμίσει ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ότι το κρύο μπορεί να διαδεχθεί την ζέστη και το αντίθετο σε χρόνο ρεκόρ.

Ξανά πάνω από από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Η τιμή για το Brent σήμερα στις διεθνείς αγορές βρέθηκαν πάνω από  τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν και χθες το μεσημέρι ήταν λίγο πάνω από τα 93 δολάρια. Βασική αιτία οι εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι τελικά το πλήγμα στην διεθνή οικονομία, ενδεχομένως και να μην είναι τόσο ηχηρό όσο αρχικά αναμενόταν.

Το μήνυμα στάλθηκε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού που δείχνουν ότι αποκλιμακώνεται ταχύτερα του αναμενομένου.

Στις 19:30 η τιμή για το Brent ήταν στα 100 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση 2,6%. Το αμερικάνικο αργό ήταν στα 94,60 δολάρια έχοντας άνοδο 2,9%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της πτώσης  στην αντλία και από τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκ νέου ανοδική τάση, η οποία ωστόσο μπορεί εν μέρει να μετριαστεί λόγω, της μικρής ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου. Σήμερα το Ενιαίο Νόμισμα είναι στα 1,0334, λίγο υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Δεν είναι όμως μόνο το πετρέλαιο που προβληματίζει ξανά την αγορά. Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες 15 ημέρες.

Απόρροια της παραπάνω εικόνας είναι ότι ενισχύεται και η χονδρική τιμή του ρεύματος που σήμερα βρέθηκε λίγο κάτω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έκλεισε τα 394,86 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 5,27%.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα αναμφίβολα προβληματικό σκηνικό, το οποίο και ενισχύει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria