«Μαύρα» μαντάτα για τη Γαλλία από τη Gazprom - «Στροφή» από το Βερολίνο για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο - OlaDeka

«Μαύρα» μαντάτα για τη Γαλλία από τη Gazprom – «Στροφή» από το Βερολίνο για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι στρόφιγγες της Gazprom κλείνουν ακόμη περισσότερο και η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που σημειώνουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ενόψει του χειμώνα που αναμένεται εφιαλτικός για το πορτοφόλι των Ευρωπαίων, στις 9 Σεπτεμβρίου συγκαλείται έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας ώστε να εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε ετοιμάζει μια «επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς το σημερινό μοντέλο είχε αναπτυχθεί κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι στην απαιτείται ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που λειτουργεί και επαναφέρει την εξισορρόπηση.

Το Βερολίνο, δε, – σύμφωνα με ιταλικά Μέσα – έκανε στροφή ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και προτίθεται να εξετάσει αυτό το σενάριο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η ακριβής διατύπωση του μηνύματος του Χάμπεκ δεν έχει γίνει γνωστή.

Κι ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να οχυρωθεί – μάλλον καθυστερημένα – η Gazprom ανακοινώνει πως μειώνει ακόμα περισσότερο τις ροές φυσικού αερίου στη Γαλλία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως ίσως μπει σε επικίνδυνες ατραπούς τον χειμώνα.

Σήμερα, η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Κίνδυνος να ξεμείνει από αέριο τον χειμώνα

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

H Uniper ζητάει περισσότερα χρήματα από τη γερμανική κυβέρνηση για την οικονομική διάσωσή της

Η ενεργειακή εταιρία Uniper αιτήθηκε χθες τη χορήγηση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας από τη γερμανική κυβέρνηση ανεβάζοντας το λογαριασμό για την οικονομική διάσωσή της στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου απορρόφησαν τα αποθέματα οικονομικής ρευστότητας που διέθετε.

Οι δραματικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, αναγκάζοντας την Uniper να αναζητήσει μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα, παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία οικονομικής διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η Uniper, την πλειοψηφία της οποίας έχει η φινλανδική Fortum, ανακοίνωσε ότι έχει απορροφήσει μία πιστωτική γραμμή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, ενώ έχει αιτηθεί τη χορήγηση νέων πιστώσεων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο σημερινό ενεργειακό περιβάλλον.

Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις πιέσεις που δέχεται η εταιρία, ηγέτες συνδικαλιστών των εργαζομένων έστειλαν μία επιστολή στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ με ημερομηνία 26 Αυγούστου. Την επιστολή αυτή έχει διαβάσει το Reuters, ενώ οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιδιώξει και να λάβει ένα πλειοψηφικό ποσοστό στην αναφερόμενη εταιρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, η κυβέρνηση συμφώνησε να λάβει ποσοστό 30% των μετοχών της Uniper.

Η τιμή των μετοχών της Uniper έκλεισε χθες με αύξηση 3%, ενώ η τιμή των μετοχών της Fortum κατέγραψε αύξηση 5,9%. Η Fortum, ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Φινλανδίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο, μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική ρευστότητα που χρειάζεται.

Η ανακοίνωση της Uniper δημοσιοποιήθηκε σε χρόνο μικρότερο των δύο ημερών, πριν από την πραγματοποίηση μιας προγραμματισμένης τεχνικής συντήρησης που θα αναστείλει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του κεντρικού αγωγού εφοδιασμού από την 31η Αυγούστου μέχρι τη 2α Σεπτεμβρίου.

Η Uniper εξελίσσεται στη μεγαλύτερη εταιρία που έπεσε θύμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τις περικοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία που είναι ο κύριος προμηθευτής της. Έτσι, η Uniper αναγκάστηκε να αυξήσει υπερβολικά τις τιμές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί απώλεια οικονομικής ρευστότητας για την εταιρία, που ξεπερνά “κατά πολύ” τα 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κλαους-Ντίετερ Μάουμπαχ.

“Συνεργαζόμαστε πλήρως με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Uniper δεν θα μπορεί πλέον να εκπληρώσει την κρίσιμη λειτουργία του συστήματος της για τη Γερμανία και την Ευρώπη,” πρόσθεσε ο Μάουμπαχ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria