Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 10:00 δήλωσή του για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας - OlaDeka

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 10:00 δήλωσή του για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Η Ελλάδα μετά και την πρόωρη εξόφληση των δανείων στο ΔΝΤ, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη – Τι αναμένεται να πει σήμερα ο Πρωθυπουργός

Έκλεισε και επίσημα μετά από 12 χρόνια ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας καθώς από σήμερα και επισήμως η Ελλάδα εξέρχεται του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας. Με την εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.

Για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία της χώρας αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση σήμερα στις 10:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από αυτό αναμένεται να εξηγήσει τι σημαίνει επί της ουσίας η παραπάνω εξέλιξη για τους πολίτες.

Με το τέλος του συγκεκριμένου καθεστώτος, η χώρα μας θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.

Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή τους προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup, ότι εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις – παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση – και ότι, έτσι, ενίσχυσε σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε σχετική του δήλωση ανέφερε πως το επίτευγμα αυτό αποτελεί καρπό και αναγνώριση των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης αλλά και ευρύτερα του μεταρρυθμιστικού έργου της.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria