Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ έτοιμες να απαντήσουν στο καθεστώς Ερντογάν - OlaDeka

Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ έτοιμες να απαντήσουν στο καθεστώς Ερντογάν

Με επίδειξη ισχύος το Ισραήλ και η Ελλάδα, δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στην αναθεωρητική διάθεση της Τουρκίας

Οι ισραηλινές πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες και μέχρι τις 5 Αυγούστου πραγματοποιούν, κατόπιν άδειας που έλαβαν από την Αθήνα, ασκήσεις με πραγματικά πυρά Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Μάλιστα, η μία από τις περιοχές που έχουν δεσμεύσει οι Ισραηλινοί  βρίσκεται ακριβώς πάνω στην θαλάσσια περιοχή που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Άγκυρα τηρεί «σιγή ιχθύος», καθώς δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση στην δράση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που αγνόησαν επιδεικτικά το καθεστώς Ερντογάν με τα «παράνομα μνημόνια» και έλαβαν άδεια αποκλειστικά από την Ελλάδα για να δεσμεύσουν τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός ελληνικής ΑΟΖ και διεκδικεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη ενέργεια του Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την Ελλάδα, προκειμένου οι δύο χώρες να προωθήσουν την περαιτέρω συνεργασία, αμυντική και οικονομική, στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας και Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο GOV NEWS, ότι πλέον η Δυτική Συμμαχία απαιτεί από όλες τις χώρες να επιλέξουν αν θα ταχθούν με το μέρος της ή θα ενταχθούν στην Ανατολική Συμμαχία που αποτελείται από την Κίνα την Ρωσία και το Ιράν, μέχρι στιγμής.

Επομένως, το καθεστώς Ερντογάν αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το «ανατολίτικο παζάρι» έχει λάβει τέλος και πως οι ΗΠΑ, πρώτιστα, αλλά και η Ε.Ε., ζητούν «καθαρές» επιλογές και πράξεις από όλες τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, τις επόμενες ημέρες και λίγο πριν βγει ξανά από το λιμάνι της Μερσίνας το τουρκικό γεωτρύπανο για έρευνες, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τις Ισραηλινές, αναμένεται να δεσμεύσουν θαλάσσιες περιοχές στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν από κοινού ασκήσεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις ασκήσεις αυτές να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά και τις Αιγύπτου. 

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, εάν στο «παιχνίδι» μπει και η Αίγυπτος τότε η κατάσταση για το αναθεωρητικό καθεστώς Ερντογάν «στενεύει» δραματικά.

Το μήνυμα για «καμία ανοχή στον αναθεωρητισμό, απ’ όπου και αν προέρχεται», το έστειλε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι από την μακρινή Ταϊβάν.

Όπως τόνισε «οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν καμία επιθετική ενέργεια από αναθεωρητικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο». 

Φυσικά, η κα. Πελόζι απευθυνόταν στην Κίνα, αλλά στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ έχει μπει για τα καλά και η Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν παίρνει αποστάσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά φωτογραφίζεται μαζί του στην Τεχεράνη, παρουσία του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ.

Οι τρεις τους συναντήθηκαν στην  πρωτεύουσα του Ιράν και είχαν πολύωρες συνομιλίες γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα σκληραίνει την στάση της έναντι της Τουρκίας και η Ε.Ε. και αυτό καταδεικνύεται από την πολιτική συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία για πρώτη φορά καταδικάζει την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας.

Επομένως, με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την έναρξη ερευνών που θα πραγματοποιήσει το νέο τουρκικό γεωτρύπανο από τις 9 Αυγούστου. 

Πάντως, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ήδη βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria