Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανοίγει ο δρόμος προς τη σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ - OlaDeka

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανοίγει ο δρόμος προς τη σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, με παρεμβάσεις που αφορούν παραγραφές χρεών ιδιωτών προς τον ΕΦΚΑ αλλά και αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα σε πάνω από 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ με παλαιά χρέη, κάποια από τα οποία ενδέχεται να παραγραφούν, αλλά και νέα, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία πλέον θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις.

Η διάταξη της 10ετούς παραγραφής των οφειλών, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, αφορά οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι χρέη για τα οποία δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το ΚΕΑΟ.

Με την παραγραφή ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, κι εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει.

Αντίστοιχα, ανάσα σε περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ με χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως εντός της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα δώσει η διάταξη που θα αυξάνει σε 24 τις δόσεις για την πάγια ρύθμιση οφειλών.

Η διάταξη που προωθείται αναμένεται να εισαγάγει ενιαίους κανόνες ως προς τη δυνατότητα πάγιας ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, μεταξύ ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι 96.837 οφειλέτες που βρίσκονταν στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (για συνολικό ρυθμιζόμενο χρέος 497,7 εκατ. ευρώ) αυτόματα θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 δόσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Οι παρεμβάσεις θα δώσουν ανάσα σε πάνω από 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ με παλαιά χρέη.

Χατζηδάκης: Παραγραφή χρεών στη 10ετία

Οι παραγραφές των οφειλών στην εφορία θα γίνονται στην 10ετία, από την 20ετία που ισχύει όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως το μέτρο αφορά παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται.

Εάν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε.

Aνέφερε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των οφειλών της ΑΑΔΕ με τις οφειλές του ΕΦΚΑ.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με τι εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι μετά τον 15 Αύγουστο θα έχουμε τα επίσημα στοιχεία και εκτίμησε ότι θα έχουμε τελειώσει και με τις εκκρεμότητες του 2019.

Σημείωσε, δε, ότι για το 2020 έχει μείνει μόνο ένα 2,5% εκκρεμοτήτων και για το 2022 το 75% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει στο δημόσιο όπου υπάρχει καθυστέρηση.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι είναι θέμα μηνών η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria