Γιώργος Βλαχογιάννης: Προβληματική η σύνδεση της Καστοριάς με τον TAP - OlaDeka

Γιώργος Βλαχογιάννης: Προβληματική η σύνδεση της Καστοριάς με τον TAP

«Ο TAP που αρχίζει από την Τουρκία διέρχεται από την Ελλάδα διασχίζει την Αδριατική και τροφοδοτεί την Ιταλία και Ευρώπη σε ένα βαθμό, είναι συνέχεια του ΤΑΝΑP που ξεκινά από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, διέρχεται από την Γεωργία και συνεχίζει προς Τουρκία.

Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν δεν επαρκούσε ποτέ για να τροφοδοτήσει Ελλάδα, Σκόπια, Αλβανία και να περάσει την Αδριατική ώστε να φτάσει την Ιταλία.

Οι Ρώσοι εδώ και χρόνια γελούσαν ότι έβλεπαν την σχεδίαση και πάντα έλεγαν ότι το Αζέρικο φυσικό αέριο δεν επαρκεί.

Οι διακλαδώσεις και τροφοδοτήσεις με φυσικό αέριο των νομών της Δυτικής Μακεδονίας (και της Καστοριάς εννοείται) στόν σχεδιασμό φαινόταν από την αρχή προβληματικές γιατί προβλεπόταν μόνον η αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ώστε να περάσει στην Ιταλία μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου..

Σήμερα μετά την τεράστια κρίση που υπάρχει λόγω της έλλειψης του Ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, υπάρχει πρόγραμμα ενίσχυσης του ΤΑΝΑP/TAP με το φυσικό αέριου του Τουρκμενιστάν (η άλλη πλευρά της Κασπίας θάλασσας) αλλά αυτό απαιτεί ειδικά πλοία μεταφοράς LNG και κατόπιν κατασκευή αγωγού υπό την Κασπία για την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν.

Για αυτό βλέπετε τις σχεδιαστικές χρονικές μετατοπίσεις στις διασυνδέσεις που το άρθρο αναφέρει.

Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο αν θα συνδεθεί η Καστοριά. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές υποσχέσεις έξω από την πραγματικότητα.

Αυτά για προβληματισμό…!»

Γιώργος Βλαχογιάννης*

O Γιώργος Βλαχογιάννης* ή Στρατηγός όπως τον ξέρουμε φίλοι και γνωστοί στην Καστοριά, έχει υπηρετήσει σε διάφορα κρίσιμα «πόστα» των Βαλκανίων και της ΕΕ και τώρα εργάζεται για την EUMM στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Η αποστολή παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία ( EUMM Georgia ) είναι μια άοπλη ειρηνευτική αποστολή που λειτουργεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γεωργία . Η EUMM σχεδιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της ΕΕ, η οποία τερμάτισε τον ρωσογεωργιανό πόλεμο . Η αποστολή έχει περίπου 200 παρατηρητές από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

Γνωρίζοντας τον προσωπικά, δημοσιεύουμε το παρών κείμενο του, επειδή πιστεύουμε ότι λόγω της μεγάλης του γνώσης και εμπειρίας του στα γεωπολιτικά, αξίζει να ακούσει κανείς την άποψη του…

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria