Γερμανία: Η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης κινδυνεύει με... ανακοπή - Η εικόνα στα εργοστάσια - OlaDeka

Γερμανία: Η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης κινδυνεύει με… ανακοπή – Η εικόνα στα εργοστάσια

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες. Σε κατάσταση συναγερμού οι βιομηχανίες

Η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης, η Γερμανία, κινδυνεύει με… ανακοπή λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποχώρηση εργοστασίων, καθώς οι κατασκευαστές γερμανικών ανταλλακτικών αυτοκινήτων, χημικών και χάλυβα αγωνίζονται για να απορροφήσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που εκτοξεύονται σε νέα υψηλά σχεδόν καθημερινά. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος – σημείο αναφοράς για την ήπειρο – να εκτινάσσεται στα ύψη, πέραν των 540 ευρώ (545 δολάρια) ανά μεγαβατώρα. Πριν από δύο χρόνια η τιμή αυτή ήταν στα 40 ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο δραματικός εδώ από οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe GmbH, κατασκευαστής εξαρτημάτων σιλικόνης για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. «Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας».

Η Γερμανία βασιζόταν στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά της, αλλά τώρα προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, προκειμένου να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και τις επιχειρήσεις σε λειτουργία, καθώς η Ρωσία μείωσε τις ροές.

Προσωρινές διακοπές λειτουργίας λόγω υψηλών τιμών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, με την παραγωγή λιπασμάτων και χάλυβα να περιορίζεται τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.

Φόβοι για λουκέτα

Σήμερα, οι τιμές που βρίσκονται σε ένα διαρκές ράλι, προκαλούν μεγαλύτερη πίεση. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκαν την Πέμπτη σε υψηλό ρεκόρ των 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο αυτή την εποχή. Ενώ η κυβέρνηση περιορίζει τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά σε κάποιο βαθμό, οι επιχειρήσεις δεν είναι απρόσβλητες από τα υψηλά κόστη και πολλές πρόκειται να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους πελάτες ή ακόμη και να κλείσουν εντελώς. «Οι τιμές επιβαρύνουν βαριά πολλές ενεργοβόρες εταιρείες που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Matthias Ruch, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο, με εργοστάσια σε 27 χώρες.

Η εταιρεία, στη Γερμανία αντικαθιστά έως και το 40% του όγκου φυσικού αερίου της με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και άνθρακα και μετακυλίει μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες της. Ωστόσο, η ιδέα της μετεγκατάστασης δεν είναι στο τραπέζι, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιομηχανική θέση της Γερμανίας υποχωρεί. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που αναλύθηκαν από την εταιρεία συμβούλων Oxford Economics. Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε, με την παραγωγή τον Ιούνιο να υποχωρεί σχεδόν 8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία πρόκειται να έχει φέτος τη χειρότερη επίδοση στις οικονομίες του G7, λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι κινήσεις των βιομηχανιών

Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis AG με έδρα το Αμβούργο, στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το κόστος ενέργειας στους πελάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Roland Harings στις 5 Αυγούστου. Ο γίγαντας της ζάχαρης Suedzucker AG εκπόνησε σχέδια έκτακτης ανάγκης ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου σε Γερμανία, είπε ένας εκπρόσωπος μέσω email.

Η BMW AG εντείνει τις προετοιμασίες της για πιθανή έλλειψη. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μόναχο διαθέτει 37 εγκαταστάσεις με αέριο που παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό σε εργοστάσια στη Γερμανία και την Αυστρία και εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η εταιρεία συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke GmbH σχεδιάζει να κλείσει μια χαρτοποιία στη βόρεια πόλη Nortrup λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με 70 εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της ηπείρου, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν σοβαρή πίεση και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», είπε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria