Β. Τσιφλικιώτης: Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει η συγκομιδή των μήλων - OlaDeka

Β. Τσιφλικιώτης: Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει η συγκομιδή των μήλων

Καστοριανό μήλο “Ώρα Μηδέν”

Καστοριανό μήλο “Ώρα Μηδέν”
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει η συγκομιδή των μήλων, καθώς η πρώιμη ποικιλία GALA, αλλά και οι επόμενες ποικιλίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, κινδυνεύουν να μείνουν στα δένδρα.
Το 70% με 80% της παραγωγής των Καστοριανών μήλων, όπως και όλης της Ελλάδας εξάγονταν μέχρι και πέρυσι στην Αίγυπτο, φέτος όμως τα πράγματα εξελίσσονται πολύ άσχημα καθώς, η Αίγυπτος βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και έχουν υποβληθεί capital controls με αποτέλεσμα οι εξαγωγές στην συγκεκριμένη χώρα να είναι πολύ δύσκολες. Το πρόβλημα µε τις εξαγωγές µήλων στην Αίγυπτο εντοπίζεται στο πλαφόν που έχει επιβληθεί για την αξία των εισαγόµενων φορτίων, το οποίο µεταφράζεται σε περίπου 1.700 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν αντιπροσωπεύει την αξία των φορτίων που στέλνονταν άλλες χρονιές, οι οποίες υπολογίζονταν σε 6.000 µε 7.000 ευρώ.
Το πρόβλημα πλέον που αντιμετωπίζουν οι μηλοκαλλιεργητές είναι τεράστιο γιατί πέραν από το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει φέτος εκτοξευθεί στα 33-37 λεπτά το κιλό έναντι 26-28 λεπτών πέρυσι, λόγω του πολέμου και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, που έφερε τεράστιες αυξήσεις στα λιπάσματα, στα γεωργικά φάρμακα, στα καύσιμα κ.α, αλλά και λόγω της έλλειψης εργατικού προσωπικού και της αύξησης της ελληνικής παραγωγής κατά 16,5%, έρχεται τώρα να προστεθεί και το ουσιαστικό κλείσιμο της αγοράς που απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.
Λύση στο τεράστιο αυτό θέμα θα μπορούσε να δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από το Υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, με την υπογραφή, όπως συνέβη και με άλλες μηλοπαραγωγικές χώρες, διακρατικής συμφωνίας, αλλά και την εύρεση εναλλακτικών εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά μήλα.
Δυστυχώς όμως για ακόμα φορά τα αντανακλαστικά των πολιτικών μας αποδείχθηκαν όχι απλά μειωμένα αλλά ανύπαρκτα, καθώς όχι μόνο δεν ανέδειξαν το τεράστιο αυτό θέμα αλλά και δεν συμμετείχαν σε καμία από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες βουλευτών της ΝΔ από την Λάρισα.
Ευελπιστώ ότι τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και το Υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια θα δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση στο ζωτικό αυτό για τους μηλοπαραγωγούς πρόβλημα και ας έρθει η λύση του και για μας, για ακόμη μια φορά εξ αντανακλάσεως.
Βασίλης Τσιφλικιώτης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria