Ας μιλήσουμε για τα ΜΜΕ #7 – Ο πόλεμος στα Μέσα - OlaDeka

Ας μιλήσουμε για τα ΜΜΕ #7 – Ο πόλεμος στα Μέσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Σε) Ποιον πόλεμο ζούμε; Αν η ιστορία είχε ρου, τότε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αναμφίβολα ένα από αυτά τα συμβάντα που τον ανακαθορίζουν. Μαζί ανακαθοριζόμαστε κι αλλάζουμε κι εμείς.

Όσοι και όσες δεν βιώνουμε τον πόλεμο άμεσα στην καθημερινότητά μας, τον βλέπουμε να εκτυλίσσεται σε πεδία μαχών, σε κλειστές αίθουσες, σε πρωτοσέλιδα, μπροστά στις κάμερες, στην οθόνη του κινητού μας. Αναπόφευκτα, γινόμαστε μάρτυρες της πολυπλοκότητας μιας ιστορικής σύγκρουσης που ξεπερνά τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες δυνάμεις.

Μαθαίνουμε για τον πόλεμο μέσα από τα «κυρίαρχα» αφηγήματά του και τον γνωρίζουμε αποσπασματικά μέσα από τις καθημερινές θραυσματικές εξιστορήσεις του. Φτιάχνουμε τις δικές μας αφηγήσεις για να δώσουμε νόημα σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Κάνουμε ερωτήσεις όταν βλέπουμε τον πόλεμο να πλαισιώνεται από μηχανισμούς προπαγάνδας και ελέγχου της ενημέρωσης και πασχίζουμε να διακρίνουμε το «αληθές» από το «ψευδές» στην καταιγιστική ροή της πληροφορίας, στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τον ψάχνουμε στις ειδήσεις όταν «κρύβεται» πίσω από την εγχώρια ατζέντα.

Αναρωτιόμαστε αν η «κρίση» του πολέμου έχει παγιωθεί ως μία νέα κατάσταση πραγμάτων – όπως συμβαίνει με τις «κρίσεις» τελευταία. Πολλαπλασιάζουμε τα πεδία αντίστασης όταν και όπου ο πόλεμος γίνεται ακόμα ένα εργαλείο χειραγώγησης και σιωπηρής καταστολής.

Τα 7 κείμενα:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria